Știri

Curs valutar 25 noiembrie 2021. Cotația euro de astăzi! Evoluție surprinzătoare

Joi, 25 noiembrie, BNR publică penultimul curs valutar al săptămânii cu cele mai noi cotații ale monedei euro, ale dolarului american, lirei sterline și francului elvețian. Cursul Băncii Naționale Române este afișat de luni până vineri în jurul orelor 13.00.

Curs BNR 25 noiembrie

Pentru ziua în curs, BNR ia în considerare cotațiile valutare prezentate pe 24 noiembrie 2021 pentru euro, dolar, lira sterlină, gramul de aur, dar și celelalte monede internaționale. Iată care sunt cotațiile celor mai importante monede, începând cu moneda unică europeană euro:

1 euro = 4.9490 Lei

1 dolar american = 4.4097 Lei 

o liră sterlină = 5.8752 Lei

1 franc elvețian = 4.7253 Lei

Curs valutar 25 noiembrie 2021. Cotația euro de astăzi! Evoluție surprinzătoare

Câte tipuri de curs valutar există

Cursul valutar sau cursul de schimb reprezintă prețul unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări. Există două tipuri de curs valutar: curs de referință și curs de piață.

Cursul de referință nu influențează direct tranzacțiile din timpul zilei. Acest curs este publicat la ora 13:00 a fiecărei zile de tranzacționare, după ce BNR cumulează mediile aritmetice a cursurilor de schimb ale principalelor 10 bănci din sistem.

Cursul de piață se formează la nivel interbancar, în funcție de raportul cerere-oferta și este cel la care banca vinde sau cumpără valută de bază contra celeilalte valute.

Bancnotă nouă în România

Vineri, 26 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale Române prezintă publicului noua bancnotă care va fi pusă în circulație începând cu data de 1 decembrie. Este prima bancnotă care înfățișează o personalitate feminină remarcantă pentru societatea românească: Ecaterina Teodoroiu.

Citește și: O bancnotă nouă intră în circulație de la 1 decembrie. Cum arată și cât valorează

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei și intră în circulație chiar de Ziua Națională. Potrivit unui comunicat emis de Banca Națională a României, punerea în circulație a noii bancnote se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale BNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Comments are closed.