Știri

Curtea Constituțională a decis: Cum se acordă concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Curtea Constituțională a decis că părinții care au copii cu afecțiuni grave, au dreptul la concediu și indemnizație și după vârsta de 16 ani a copilului. Legea actuală prevede ca indemnizațiile pentru creșterea copilului bolnav, precum și concediile să fie acordate părinților până la împlinirea a 16 ani a copilului.

Decizia Curții Constituționale

O veste îmbucurătoare pentru părinții care au copii ce suferă de afecțiuni grave. Ei vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea acestora și după împlinirea a 16 ani, mai exact până la 18 ani. Până acum, legea prevedea indemnizație și concediu medical de îngrijire doar pentru părinții ai căror copii nu au împlinit vârsta de 16 ani.

“În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani”, se arată în decizia Curții Constituționale.

În anul 2017, vârsta copiilor bolnavi ai căror părinți au dreptul la indemnizație și concediu medical, a fost majorată de la 7 la 16 ani.

Iată că în 2021, Curtea Constituțională a decis ca și părinții cu copii bolnavi de 17 și 18 ani să primească indemnizație și concediu medical de îngrijire a acestora.

Decizia CCR este definitivă.

Potrivit unui comunicat de presă, acest lucru „contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât şi prevederilor art.49 din Constituţie privind protecţia specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art.16 alin.(1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 şi 18 ani”.

Cine beneficiază de indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav

Indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă unuia dintre părinți, dacă cel ce solicita concediul medical în acest scop îndeplinește condițiile stagiului de cotizare. De asemenea, beneficiază de aceste drepturi și următoarele categorii de persoane:

părinții adoptivi;
tutorele;
asiguratul căruia i-au fost incredințați copiii în vederea adopției;
asiguratul căruia copiii i-au fost dați în plasament.

Comments are closed.