Știri

Cutremure în lanț în România! Cât de puternice au fost seismele

În ultima perioadă au avut loc mai multe cutremure la noi în țară. România a fost marcată de multe seisme, dar nu a mai fost înregistrat de multă vreme unul puternic. Noaptea trecută au avut loc trei cutremure în lanț, într-un interval de doar patru ore.

Trei seisme în patru ore

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat recent că trei seisme au avut loc la noi în țară, într-un interval de doar patru ore. Acestea au avut loc în județele Vrancea și Buzău și au înregistrat magnitudini de 3 şi 3,5 pe scara Richter.

Vezi și: Cutremur neobișnuit în România. Unde s-a produs și la ce adâncime

De la specialiști aflăm că primul seism s-a produs în judeţul Vrancea, în jurul orei 1:27, la o adâncime de 80 km. Acesta a avut loc în apropierea următoarelor oraşe, unde s-a resimțit ușor: 74 km est de Braşov, 92 km nord-est de Ploieşti, 101 km sud de Bacău, 119 km vest de Galaţi, 121 km nord-vest de Brăila şi 144 km nord de Bucureşti. Magnitudinea seismului a fost 3 grade pe scara Richter, dar nu a provocat pagube de niciun fel și nici nu s-a resimțit prea puternic.

Al doilea seism de noaptea trecută s-a produs în județul Buzău, la ora 2:31, la o adâncime de 139 km, conform informațiilor furnizate de specialiști. Cutremurul cu magnitudinea de 3,5  s-a produs aproape de următoarele, după cum urmează: 54 km est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 114 km nord de Bucureşti, 128 km nord-est de Piteşti şi 133 km sud-vest de Bacău.

Două cutremure în Vrancea

Cel din urmă seism s-a produs tot în județul Vrancea, acesta fiind cel de-al doilea înregistrat noaptea trecută în acea zonă. A avut loc la ora actuală 5:27, la o adâncime de 90 km și a înregistrat magnitudinea de 3. Acesta a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 84 km est de Braşov, 91 km sud de Bacău, 104 km nord-est de Ploieşti, 112 km vest de Galaţi, 116 km nord-vest de Brăila şi 154 km nord de Bucureşti.

În țara noastră s-au produs anul acesta nu mai puțin de 16 cutremure în doar câteva zile. Seismele au avut magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter. Doar în luna decembrie au avut loc 26 de cutremure, dar niciunul nu a fost prea puternic.

Ultiml seism major a fost înregistrat la data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Bucureștenii l-au simțit din plin.

Comments are closed.