Știri

Data la care s-ar putea deschide cinematografele, teatrele și sălile de spectacol. Nu mai este mult!

Ministrul Culturii a anunțat data la care ar putea fi deschise cinematografele, teatrele și sălile de spectacol din România. Este propunerea oficialului care va fi analizată de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și, desigur, Ministerul Sănătății.

Data de 1 iunie – propusă pentru deschiderea cinematografelor

Cinematografele, teatrele și sălile de spectacol ar putea fi redeschise începând cu 1 iunie, cu condiția respectării măsurilor impuse de autorități în pandemia de coronavirus. Propunerea de redeschidere pe 1 iunie 2021 a plecat de la Ministrul Culturii și va fi analizată de către Ministerul Sănătății și Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Așadar, lucrurile încep încet dar sigur să revină la normal. Este o veste bună pentru artiștii din România care așteaptă să-și reia activitatea pusă pe pauză încă de anul trecut. Se vor bucura, cu siguranță și românii nerăbdători să fie din nou în public, la un film, la o piesă de teatru, sau un spectacol.

Există două scenarii prin care s-ar putea redeschide cinematografele, teatrele și sălile de spectacol din România.

Primul scenariu și cel mai optimist prevede reluarea activității la capacitate maximă, cu condiția ca spectatorii să facă dovada vaccinării, să prezinte un test negativ efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea evenimentului, sau un test rapid făcut în ziua evenimentului. De asemenea, ar putea intra la eveniment și cei care prezintă dovada că au avut virusul Sars Cov 2 și că sunt imuni (documentul să nu depășească 90 de zile de la data emiterii).

Scenariu pentru reluarea evenimentelor culturale

Al doilea scenariu pentru reluarea activității în cinematografe, teatre și săli de spectacol prevede ocuparea a 2/3 din capacitatea sălii în funcție de rata de incidență raportată la 14 zile, din localitatea respectivă.

Documentul elaborat de Ministrul Culturii și propus Ministrului Sănătății și Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevede că desfășurarea activităților culturale se poate face:

-fără depășirea a 500 de spectatori când rata de incidență nu depășește 3 raportat la mia de locuitori

-fără depășirea a 300 de spectatori dacă rata de incidență a cazurilor de coronavirus ajunge la 5 raportat la mia de locuitori

-fără depășirea a 200 de locuri, în cazul în care rata de incidență ajunge la 7,5 raportat la mia de locuitori.

Rămâne de văzut ce decizie vor lua oficialii după analizarea acestui document și dacă se va da drumul la activități culturale începând de la 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului.

Comments are closed.