Știri

Date alarmante: ROBOR la 3 luni crește uluitor. Ce se întâmplă cu ratele la creditele în lei

Ascensiunea indicelui ROBOR la 3 luni îi alarmează pe românii care au credite în lei. În funcție de acest indice se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă luate până în luna mai a anului 2019. După această dată, noul indice de referință folosit în calcularea ratelor este IRCC.

Ce se întâmplă cu creditele în lei

Indicele ROBOR în funcție de care se calculează dobânda la creditele în lei luate înainte de mai 2019 a crescut la 3,19% pe an. Aceasta este cea mai recentă actualizare a BNR și arată o ascensiune clară a acestui indice. Ultima dată când ROBOR la 3 luni a avut o valoare mai mare a fost pe 20 martie 2020, când indicele a atins 3,24% pe an.

Privind retrospectiv evoluția ROBOR la 3 luni, aflăm că dacă la începutul lui 2021 era 1,98% pe an, în vară a scăzut la 1,49%, iar din toamnă a început să urce și se menține în continuare pe un trend ascendent.

De la începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu un procent de 5,62%.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society, analiștii financiari estimează că acest indice, în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, va ajunge în următoarele 12 luni la 3,87%.

Care este valoarea ROBOR la 6 luni

Luni, 7 februarie 2022, BNR a actualizat datele cu privire la ROBOR la 6 luni. Astfel, după prima ședință BNR din această săptămână, ROBOR la 6 luni a crescut la 3,33%, faţă de cotaţia de 3,28% înregistrată vineri, 4 februarie. Acest indice este folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Există și indicele ROBOR la 12 luni care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, acest indice a crescut la 3,45%, de la 3,40 cât a fost vineri, 4 februarie.

Comments are closed.