Magazin

Datini și obiceiuri de Sfântul Ilie. Rugăciunea care se rostește în această mare zi de sărbătoare

În fiecare an, data de 20 iulie este marcată de o mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși. Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți sfinți din întreaga Ortodoxie, un sfânt la care mulți credincioși își găsesc alinarea. Iată care sunt cele mai importante datini și obiceiuri de Sfântul Ilie și cât de mare este puterea acestui sfânt.

Datini și obiceiuri de Sfântul Ilie

Sânt-Ilie este o divinitate populară care a preluat numele și data celebrării de la un sfânt creștin – Sfântul Prooroc Iile. In Panteonul românesc Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui și a focului. Ziua de celebrare a acestui mare sfânt al Ortodoxiei este 20 iulie când se consideră că este mijlocul sezonului pastoral.

De sărbătoarea Sfântului Ilie se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și tradiții, iar multe dintre ele se respectă și în zilele noastre.

De Sfântul Ilie, oamenii își amintesc de sufletele celor trecuți în neființă, în special de sufletele copiilor morți. Femeile cheamă copii străini sub un măr, pe care îl scutură ca să dea de pomană merele căzute. În această zi se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere.

În trecut, în această zi de mare sărbătoare, femeile duceau la biserică busuioc, spre a fi sfințit, iar apoi se întorceau cu el acasă, îl puneau pe foc și foloseau cenușa rezultată, în scopuri terapeutice.

De sărbătoarea Sfântului Ilie nu se lucrează de teama pagubelor – trăsnete, ploaie și grindină.

Cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Ilie

Sfântul Ilie este unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Cine poate, în această zi, este bine să meargă la biserică, să participe la slujbă și să nu uite să treacă pe la cimitir pentru a aprinde o lumânare la mormintele celor trecuți în neființă.

Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Ilie.

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu

semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun (…)

Sărbătoarea închinată Sfântului Ilie este singura sărbătoare cu cruce roșie din Calendarul Ortodox – luna iulie și una dintre cele mai mari sărbători din cursul anului bisericesc.

Comments are closed.