Știri

Decizie radicală! Mai multe produse au fost interzise în Europa, inclusiv în România

Din data de 3 iulie 2021, a fost luată o decizie radicală cu privire la mai multe produse pe care inclusiv românii le cumpărau în exces și care nu vor mai putea fi găsite pe piață. Astfel, mai multe obiecte din plastic, de unică folosință, nu mai sunt la vânzare în Europa.

Produse interzise la vânzare

În ultima perioadă au fost luate mai multe decizii importante, iar acum, Comisia Europeană a mai făcut un anunț important. Din data de 3 iulie intră în vigoare directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Astfel, farfuriile, tacâmurile de unică folosință, paiele sau bețișoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piață.

Produsele de plastic, interzise în UE

Spre deosebire de alte materiale din comerț, cele plastice sunt mult mai convenabile, utile, dar și evaluabile, însă  trebuie să fie mai bine utilizate, reutilizate şi reciclate. Deși au un preț mai mic și sub accesibile multor persoane, cheltuielile se ridică după ce acestea sunt aruncate. Astfel, sunt risipiți bani mulți la curățarea lor și chiar provoacă pierderi în turism, industria pescuitului şi a transportului maritim.

Astfel de produse vor fi interzise chiar și la festivalurile de anul acesta. Toți producătorii vor fi înștiințați, cât și organizatorii de evenimente și cei care se ocupă de procurarea acestor produse necesare pentru petrecerile de vara aceasta, așa cum a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a explicat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Comments are closed.