Știri

Declarația pe proprie răspundere, noul model. Descarcă de aici sau completează online

Guvernul a modificat declarația pe proprie răspundere atât cea persoană fizică cât și cea emisă de angajator. În conformitate cu ordonanța de urgență, dar și cu HOTĂRÂREA nr. 16 din 10.03.2021 emisă de CNSU. Prin urmare noul interval în care circulația fară un motiv bine întemeiat este interzisă este 22:00 – 05:00. S-a mărit cu o oră timpul de circulație liberă pe străzi.

Declarație pe proprie răspunde, modelul nou descarcă documentul

Noua declarație pe propria răspundere poate fi completată online, foarte simplu pe site-ul STS. Mai exact orice persoană care dorește să se deplaseze în intervalul 22:00 – 05:00 trebuie să aibă un motiv bine întemeiat și poate completa online declarația pe formular.sts.ro.

De menționat că motivele pentru deplasare au fost și ele modificate și restrânse. Astfel de plasarea în intervalul 22:00 – 05:00, conform noii declarații pe proprie răspunere, persoană fizică sunt 6.

  1. În interes profesional. Menționez că îmi desfășor activitatea profesională la instituția/societatea/organizația. Atenție acest motiv poate fi verificat de autoritățile de control accesând baza de date REGES sau chiar telefonând direct angajatorul.
  2. Asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.
  3. Achiziționarea de medicamente.
  4. Tranzit sau călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  5. Îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități. Aici se pot cere detalii legate de adresa unde se află persoana care necesită îngrijiri.
  6. Deces al unui membru al familiei.

Acestea sunt cele 6 motive din noua declarație pe proprie răspundere, țineți cont că chiar dacă situația este de mai bine de un an cu declarația, după declararea stării de urgență și acum stării de alertă, poliția chiar face verificări.

Zvonurile apărute în social media că poliția nu controlează la fel de masiv ca la începutul obligațiilor prezentării declarațiilor pe proprie răspundere.

Au fost extrem de multe situații în care persoana se folosea în mod abuziv o declarație, dar starea ei fizică nu prezenta motive sigure.

De exemeplu dacă vă aflați în stare de ebrietate, vă bâlbâiți când sunteți chestionat de adresă sau orice situație care poate prezenta suspicipiuni, duce la anularea documentului și chiar posibila acuzație de fals în declarații.

Falsul în delarații, chiar și în cele de proprie răspundere este o infracțiune penală care se pedepsește pe lângă amenda stabilită de CNSU și cu o un posibil dosar penal.

Articolul 139 din Codul Penal prevede:

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Codului Penal.

Prin urmare aveți mare grijă când completați declarația și sfatul juriștilor fresh24.ro este să nu încercați să fentați legea pentru că riscați probleme juridice grave.

Cum se completează noua declarație pe propie răspundere?

Fresh24.ro și colegi de la huff.ro au realizat un video pentru a va arăta cum se completează online declarația pe proprie răspundere.

După completare aceasta se tipărește și se semnează ologoraf. Olograf înseamna semnătură cu pixul. Ea poate fi scanată sau fotografiată și stocată pe telefonul mobil în galeria foto. Cel mai bine este însă să o aveți în original.

Adeverintețele de la angajator se fac exclusiv de către aceștia. Nu aveți dreptul ca angajat să completați dumneavoastră adeverința  de angajator.

Dacă vă este mai ușor să tipăriți mai multe declarații, modelul oficial poate fi descarcăt de mai jos.

Descarcă declarația pe proprie răspundere persoană fizic – Download de aici.

Descarcă adeverință angajator – Download aici.

VIDEO: Cum se completează declarația pe proprie răspundere?

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.