Știri externe

Diplomați ruși, expulzați din Germania, Polonia și Suedia

Germania, Polonia și Suedia au expluzat fiecare câte un diplomat rus, după ce același lucru li s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute: rușii au expulzat câte un diplomat din aceste trei țări. Totodată, șeful diplomației europene a fost de-a dreptul umilit de omologul său rus în timpul unei conferințe de presă.

Diplomații ruși au fost declarați persona non grata

Săptămâna trecută Moscova a luat o decizie care a uimit întreg continentul. Mai exact vineri, rușii au expluzat câte un diplomat din Germania, Polonia și sueda. Astăzi, ca drept răspuns, fiecare din aceste țări a declarat persona non grata câte un diplomat rus.

Rusia a acuzat diplomați din aceste trei țări că au luat parte la o manifestație în sprijinul liderului încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cel mai important oponent politic al lui Vladimir Putin.

În Suedia, anunțul a fost făcut chiar pe rețelele de socializare de către Ann Linde, ministrul de Externe.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

“Am informat Ambasadorul Rus că o persoană din ambasada Rusiei a fost rugat să părăsească Suedia. Acesta este un răspuns clar la decizia inacceptabilă de a expulza un diplomat suedez care și-a făcut doar datoria”, a scris ministrul de Externe suedez.

Totodată, ministrul de Externe al Germaniei a ținut să precizeze că decizia Rusiei de a expulza diplomații europeni “nu a fost deloc justificată”. Acesta a mai declarat că membrul ambasadei Germaniei a acționat în cadrul drepturilor sale de sub Convenția de la Viena în privința relațiilor diplomatice de a „se informa despre evoluțiile de la fața locului”.

Același ministru susține că decizia a fost luată în strânsă coordonare cu serviciile diplomatice din suedia, Polonia și Uniunea Europeană.

Oficialii europeni sunt îngrijorați de felul în care rușii văd democrația în acest moment și consideră că aceștia vor să se distanțeze tot mai mult de UE în perioada care urmează.

Comments are closed.