Știri

Doi români au mers în Kiev să vadă cu ochii lor războiul. Ce au descoperit acolo i-a șocat: “Se bombardează!”

Războiul continuă în Ucraina și panica este tot mai mare în rândul oamenilor. Cu toate acestea, există anumite persoane care încă nu cred că situația este așa de dificilă și susțin că războiul nu ar fi ceva real. Din acest motiv, doi români au mers direct la fața locului, pentru a vedea cu ochii lor ce se întâmplă acolo. Ce au descoperit acolo, însă, i-a șocat.

Doi moldoveni au mers în Ucraina în plin război

Doi tineri din Suceava au plecat în Kiev să vadă dacă războiul există, după ce au început să aibă suspiciuni. Cristian și Samuel nu aveau încredere în ce vedeau la televizor și au vrut să se liniștească, pe motiv că haosul pe care îl prezintă mass-media nu ar fi real.

Cristi a fost cel care a venit cu ideea, după două săptămâni de voluntariat la Vama Siret. El a decis că e timpul să vadă cu ochii lui cum arată războiul și l-a luat în aventura lui pe Samuel. Au plecat de acasă cu gândul că în Ucraina este liniște, și-au făcut bagajele, plinul la mașină și au plecat la drum.

După ce au trecut prin numeroase puncte de verificare, au ajuns în Ucraina. Acolo, însă, cei doi au găsit o normalitate neașteptată. Oamenii se comportau de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, își scoteau liniștiți animalele la plimbare și nimic nu lăsa impresia că acolo ar avea loc un război.

Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo‘, a declarat unul dintre români.

Românii au stat zile întregi nemâncați

Primul semn de întrebare și l-au ridicat în momentul în care au vrut să se cazeze și să mănânce, dar toate locurile erau închise. Astfel, cei doi au ajuns să stea nemâncați patru zile și, pentru că nu aveau unde să meargă, s-au ascuns printre copaci, într-o pădure.

Spre seară, în jurul orei 22:00, ei au auzit bombardamentele trupelor rusești. Sirenele au sunat toată noaptea, se auzeau împușcături și atmosfera era una îngrozitoare. Aceștia au stat ascunși, dar nu au renunțat la misiunea lor. Au ajuns aproape de Kiev, la 140 de kilometri de capitală.

„O început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi. Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată’, spune moldoveanul pe filmare.

Cei doi își amintesc cum a început să se tragă chiar lângă ei, când se aflau la un checkpoint. Atunci, s-au aruncat într-un șanț, alături de un soldat ucrainean aflat la punctele de verificare și au scăpat cu viață datorită acestuia. În satul în care se aflau au văzut mașini distruse, locuințe bombardate și o pustietate deplină.

 

Comments are closed.