Știri externe

Doliu în lumea filmului. S-a stins din viață marele regizor Vladimir Menșov

Zi neagră pentru lumea filmului. A murit regizorul Vladimir Menșov, cel cunoscut pentru filmul Moscova nu crede în lacrimi, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 1981.

A murit regizorul Vladimir Menșov

Vladimir Menșov avea 81 de ani și fusese diagnosticat cu virusul Sars Cov 2. Vestea tristă care a anunțat că regizorul s-a stins a fost dată de studiourile moscovite Mosfilm, prin intermediul unui comunicat.

“Tocmai am aflat de moartea sa”, a declarat pentru AFP regizorul Vladimir Hotinenko, preşedintele departamentului de lungmetraje din cadrul Institutului de Cinematografie “Gherasimov” din Moscova (VGIK).

Născut în 1939 la Baku, în Azerbaidjanul sovietic, Vladimir Menşov a fost actor şi apoi regizor, devenind faimos la nivel mondial graţie lungmetrajului său “Moscova nu crede în lacrimi” care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin, unul dintre cele doar două câştigate de Uniunea Sovietică.

Citește și: A murit actrița Luminița Gheorghiu

Regizorul a fost de asemenea adorat în Rusia pentru comedia sa “Dragoste şi porumbei”, din 1984, încă una dintre cele mai vizionate la televiziunea rusă. Menşov, care a regizat zece filme, a predat regia la VGIK.

Menșov a primit Oscarul în 1981 pentru cel mai bun film străin: Moscova nu crede în lacrimi.

O altă pierdere grea pentru lumea cinematografiei este actrița Luminița Gheorghiu. S-a stins la vârsta de 71 de ani după o luptă cu o boală grea. A fost una dintre cele mai mari actrițe din țara noastră, cunoscută mai ales pentru rolul Catrina din filmul Moromeții. A obținut, de-a lungul carierei sale impresionante, numeroase premii și distincții.

Comments are closed.