Știri

Doliu în lumea muzicii lăutărești! Am mai pierdut un artist de excepție, colegul Mariei Lătărețu

Muzica lăutărească a fost greu încercată în ultima perioadă. Tot mai mulți artiști care ne-au încântat cu muzica lor au plecat dintre noi subit, înainte de vreme. Aflăm acum trista veste despre moartea unuia dintre cei mai cunoscuți lăutari din Gorj, colegul de scenă al Mariei Lătărețu.

A murit Pantelie Civit

Pantelie Civit a fost unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din Gorj. Se spune că era prezent la cele mai importante evenimente din zonă, dar și din toată țara și făcea spectacol de fiecare dată. A urcat pe scenă alături de Maria Lătărețu și a susținut un examen în fața Mariei Tănase, lucru ce i-a adus și mai mult succes, dar și o pregătire de excepție. A fost mereu mândru de tot ce a realizat și de faptul că a avut onoarea să urce pe scene înalte, alături de artiști consacrați, dar a rămas mereu un om modest.

Trăia în satul Părăul de Pripor, din comuna Godinești, unde era foarte vestit și iubit de oameni. El se ocupa de cei mici și le făcea intrarea în lumea muzicii. În urmă cu câțiva ani, marele lăutar preciza că în satul lui toată lumea se ocupă cu muzica și talentul se transmite din tată în fiu, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui, pentru că provenea dintr-o familie de lăutari celebri.

Artistul a fost primul din satul său care a urmat studiile unei școli de muzică. Așa a învățat să cânte la vioară după note și mai apoi să le ofere și celorlalți din cunoștințele sale. La început cânta după ureche și tatăl și unchiul lui erau cei care îl învățau, dar mai apoi a reușit să meargă la o școală, dar atât cât a avut posibilități financiare.

“La început, am învățat să cânt de la tatăl meu, dar el a rămas la un anumit nivel și am cântat cu un unchi, care era unul dintre cei mai bătrâni și apreciați lăutari din sat, împreună cu care participam la nunți și diferite alte evenimente. Învățasem să cânt după ureche.

Pe urmă, am furat câte ceva de la lăutarii vestiți din sat, cum ar fi Haralambie Cidoiu. Apoi s-a dus vestea că e o școală medie de muzică la Brașov… iar tatăl meu m-a dus și m-a înscris…. A dat Dumnezeu și am terminat șapte clase”, povestea cunoscutul lăutar.

Comments are closed.