Știri externe

Doliu în lumea politică! A murit unul dintre cei mai cunoscuți președinți

Lumea politică este în doliu, după ce unul dintre cei mai cunoscuți președinți a plecat dintre noi. Aflăm acum că fostul președinte al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk, a murit joi dimineaţă în locuinţa sa din Cape Town.

A murit Frederik Willem de Klerk

Fostul președinte al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk, a murit. Despre De Klerk aflăm că a fost președintele sud-african care a demantelat sistemul de segregare rasială apartheid în această țară și l-a eliberat pe Nelson Mandela, dar și pe alți activiști sud-africani care se opuneau acestui sistem.
De Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, avea 85 de ani. Familia nu a oferit încă detalii despre înmormântare și despre cauza exactă a morții, dar cel mai probabil, decesul a survenit din cauze normale, pentru că avea o vârstă înaintată.

“Fostul preşedinte FW de Klerk a murit împăcat la locuinţa sa din Fresnaye în cursul dimineţii, după o luptă cu cancerul de mezoteliom”, se arată într-o declaraţie de presă a Fundaţiei FW de Klerk.

FW de Klerk a fost foarte cunoscut și, de-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii. A fost recunoscut pentru implicarea sa puternică în desființarea apartheidului și introducerea votului universal în Africa de Sud.

Pentru început, De Klerk a fost lider al Partidului Naționa, după ce P. W. Botha și-a dat demisia în 1989. Mai apoi, celebrul om politic a devenit președinte de stat.

În 1990 a început cu adevărat cariera sa politică, în momentul în care De Klerk l-a eliberat pe activistul anti-apartheid și viitorul președinte Nelson Mandela. Guvernul său a organizat primele alegeri cu vot universal în 1994, câștigate de Mandela și de Congresul Național African. Pentru rolul său în aceste evenimente, De Klerk a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de Mandela, lucru pentru care a fost recunoscut mereu.

Comments are closed.