Știri

După ploi, vine canicula! ANM anunță cod roșu de temperaturi extreme – județele afectate

Este cod roșu de caniculă în România. După zile întregi cu ploi abundente și inundații în mai multe zone din țară, miercuri, 23 iunie, meteorologii anunță cod roșu de caniculă în șapte județe din țară.

Cod roșu de caniculă

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie anunță cod roșu de caniculă pentru șapte județe din vestul țării. Codul va fi valabil joi și vineri (24, 25 iunie).

Se anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Potrivit meteorologilor, joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Cod galben de caniculă în toată țara

Codul roșu de caniculă vizează șapte județe din vestul țării, dar meteorologii anunță și un cod galben care este valabil pentru toată țara, pe 24, respectiv 25 iunie 2021.

Valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

După ploi, vine canicula! ANM anunță cod roșu de temperaturi extreme – județele afectate

Specialiștii ANM atrag atenția că în zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Totodată joi, 24 iunie intră în vigoare și un cod portocaliu valabil pentru Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei. Aici se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade.

Comments are closed.