Știri

Ei sunt românii care riscă să nu mai primească pensie. Iată motivul!

Există o categorie de români care riscă să nu mai primească pensie. Este vorba despre magistrați: judecători și procurori care au plecat sau urmează să plece din sistem prin demisie, înainte de a împlini vârsta de 60 de ani.

În ce condiții pot rămâne fără pensie judecătorii și procurorii

Judecătorii și procurorii care pleacă din sistem prin demisie, înainte de a împlini 60 de ani își pot pierde pensia chiar dacă au îndeplinit vechimea necesară. Potrivit luju.ro, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis în acest sens, o adresă către Casa Națională de Pensii.

Cu majoritate, Comisia și-a însușit punctul de vedere al DLDC si a decis transmiterea unei adrese în acest sens către Casa Națională de Pensii Publice. A fost exprimată și opinia minoritară în sensul că problematica analizată excedează competenței Consiliului Superior al Magistraturii, se arată în document.

Conform aceleiași surse, se pare că totul a plecat de la un caz concret în care un judecător și-a dat demisia din funcție înainte de a primi decizia într-un dosar disciplinar deschis pe numele său.

Vârsta de pensionare a fost modificată

Potrivit Ministrului Muncii, vârsta de pensionare a fost modificată pentru anumite categorii de persoane. Modificarea a intrat deja în vigoare din luna august, imediat cum a fost publicată în Monitorul Oficial.

Angajații care se pot pensiona mai devreme sunt cei care prestează activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.

Conform legii, românii care au activat cel puțin 25 de ani într-unul dintre domeniile acestea, vor putea ieși ieși la pensie cu 13 ani mai devreme. Este important de menționat că cei care au lucrat în aceste domenii cel puțin 30 de ani vor beneficia și de stagiul complet de cotizare de 25 de ani.

În același timp, persoanele care au desfășurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă după cum urmează:

indiferent de vârstă dacă au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii; indiferent de vârstă dacă au realizat un stagiu de cotizare cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii.

Comments are closed.