Știri

Elevii încep azi școala. Când este programată următoarea vacanță

Astăzi, 13 septembrie, este ziua mult așteptată de către elevi. Majoritatea elevilor din România revin astăzi în bănci, după o vacanță binemeritată, dar nu se știe pentru cât timp. Totuși, trebuie să respecte mai multe reguli importante pentru a evita o situație dificilă. Vezi, totuși, când are loc următoarea vacanță și care este structura noului an școlar.

Structură an școlar 2021-2022

Elevii revin astăzi în bănci. Majoritatea școlilor din țară se deschid astăzi cu prezență exclusiv fizică, dar mai sunt și localități în care situația este dificilă din cauza bolii și elevii se întâlnesc tot online pentru o perioadă, până când situația se mobilizează.

Anul școlar 2021-2022 are 34 de săptămâni de cursuri, în intervalul 13 septembrie 2021 – 10 iunie 2022. Conform deciziei Ministerului Educației, elevii se vor bucura anul acesta de patru vacanțe: vacanţa pentru învăţământul preşcolar şi primar (25 – 31 octombrie), vacanţa de iarnă (23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022), vacanţa de primăvară (15 aprilie 2022 – 1 mai 2022) şi vacanţa de vară care va începe pe 11 iunie.

Cât despre programul “Şcoala altfel”, acesta se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprili. Tot în acea perioadă vor avea loc și fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare, la care ajung cei mai pregătiți elevi.

Elevii din clasele terminale participă doar la 32 de săptămâni de școală, pentru că anul se va încheia pentru ei pe data de 27 mai 2022, pentru a avea timp să se pregătească pentru examene.

Când au loc examenele naționale

Evaluarea naţională pentru elevii claselor a VIII-a a fost programată pentru perioada 14 – 17 iunie, în timp ce bacalaureatul începe pe 23 mai. Până pe 27 mai, elevii se vor putea înscrie la probe. Următoarele etape sunt:

evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (6 – 8 iunie);

evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă (8 – 9 iunie),

evaluarea competenţelor digitale (9 – 10 iunie) şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (13 – 15 iunie).

Prima probă scrisă va fi cea la limba şi literatura română, care are loc pe 20 iunie, urmată de proba scrisă obligatorie a profilului pe 21 iunie. Ultima probă este cea la alegere a profilului şi specializării, pe 22 iunie.

Afişarea rezultatelor la probele scrise se va face pe 27 iunie, până la ora 12, iar elevii nemulțumiți pot depune contestație până la 18 la orice probă doresc ei. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Când s-ar putea închide școlile

După ce anul școlar 2020-2021 a fost unul cât se poate de dificil din cauza situației din țara noastră, elevii și profesorii, dar și autoritățile și părinții speră că lucrurile vor merge mai bine acum. Astăzi, elevii au voie să vină însoțiți la festivitate, dar adulții trebuie să se protejeze cât de bine pot și să păstreze distanța față de ceilalți, lucru pe care îl vor face și elevii de acum.

Ministrul Educației a anunțat că școlile s-ar putea închide în luna octombrie, dacă situația se agravează în România în ceea ce privește sănătatea. Ministerul Educației a cerut directorilor să ia măsuri astfel încât să nu se creeze aglomerări în curțile școlilor în prima zi de școală și nici în restul anului. Autoritățile sunt optimiste și sper că elevii vor rămâne cât mai mult în bănci și că școala va fi un mediu sigur pentru ei.

Comments are closed.