Știri

Este oficial! Când vor fi majorate salariile profesorilor din România. Ministrul Muncii și cel al Educației au căzut de acord

După un an greu încercat pentru cadrele didactice din România, autoritățile anunță și o veste bună: cresc salariile! Ministrul Educației și Ministrul Muncii s-au pus de acord în privința majorării salariilor profesorilor. Este vorba despre o creștere de 16%.

Când vor fi majorate salariile profesorilor

Ministrul Muncii și Ministrul Educației s-au întâlnit în cursul zilei de miercuri, 6 octombrie, cu reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar și universitar pentru a discuta despre majorarea salariilor profesorilor.

Reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ au solicitat ca cele două tranșe de majorări salariale restante prevăzute de Legea 153/2017, de câte 8% fiecare, să se acorde începând cu data e 1 ianuarie 2022.

În total va fi o majorare de 16 %. De asemenea, Ministrul Educației a subliniat nevoia de suplimentare a posturilor din educație, nevoie ce a fost generată de preluarea creșelor în sistem.

Iată ce a declarat Ministrul Sorin Cîmpeanu cu privire la majorarea salariilor personalului didactic din România:

S-au discutat chestiuni cu privire la nevoia şi importanţa unei salarizări corespunzătoare în sistemul de educaţie, nevoia de aplicare a creşterilor salariale începând cu data de 1 ianuarie 2022 şi nevoia de suplimentare a numărului de posturi din educaţie, generată de preluarea creşelor în sistem, a spus Cîmpeanu după întâlnirea cu sindicatele din Învățământ.

În luna august a acestui an, Sorin Cîmpeanu spunea că sunt necesități urgente în sistemul de educație și că salariile profesorilor nu vor crește după rectificarea bugetară.

Tot mai mulți absolvenți de litere aleg să meargă la catedră

În țara noastră sunt peste 215.000 de profesori și an de an se observă interesul absolvenților de litere pentru munca la catedră. Salariile profesorilor diferă în funcție de vechime și de gradele obținute. De exemplu, un profesor debutant care are studii superioare de lungă durată are un salariu de 4.098 lei pe lună, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată și cu gradul II, cu o vechime de 15 – 20 de ani, are salariul de bază este de 4.417 lei.

Remunerația crește odată cu anii de experiență la catedră. Un profesor cu grad didactic I și studii superioare, cu vechime de peste 25 de ani, are un salariu de bază de 5.517 lei.

Facem precizarea că salarizarea personalului din învățământ se face conform LEGII-CADRU nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit.

Comments are closed.