Știri

Este oficial! Cu cât va crește salariul minim din 2022. Florin Cîțu a explicat pentru toți românii

Florin Cîțu a anunțat propunerea sa pentru procentul de creștere al salariului minim pe economie începând cu anul 2022. Astfel, premierul și noul președinte al Partidului Național Liberal a anunțat că Guvernul propune o creștere brută a salariului minim de aproximativ 11%, adică o creștere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022.

Cu cât va crește salariul minim pe economie

Marți, 28 septembrie 2021, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, premierul Florin Cîțu a anunțat propunerea Guvernului cu privire la procentul de creștere al salariului minim pe economie.

Astfel, potrivit acestuia, se dorește o creștere netă de 10%, începând cu 1 ianuarie 2022 și totodată o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeași dată și în anii care urmează.

Nu este prima dată când premierul anunță că își dorește ca salariul minim pe economie să crească cu un anumit procent, în fiecare an, începând din 2022. De această dată, iată că Florin Cîțu a anunțat și care ar putea fi procentul de creștere.

Ceea ce propunem noi este o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creştere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% şi cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022, a anunțat Florin Cîțu.

Formula de calcul despre care vorbește premierul ia în considerare rata inflației, creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, creșterea câștigului mediu brut și o parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.

Ce spune Ministrul Muncii despre creșterea salariului minim pe economie

Raluca Turcan a declarat că formula de stabilire a salariului minim discutată marți, 28 septembrie cu sindicatele și patronatele este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă și va aduce o creștere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022.

Discuțiile au avut loc în cadrul Consiliului Național Tripartit. Începând din 2022, salariul minim net va fi de 1.524 lei, în timp ce nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei.

Ministrul Muncii a ținut să sublinieze că este prima dată când nivelul salariului minim pentru anul viitor este stabilit din timp. În același timp a fost stabilit și mecanismul de creștere pentru anii următori.

Comments are closed.