Știri

Este oficial, fără cale de întoarcere. Ludovic Orban a anunțat data exactă pentru majorarea alocațiilor

Este oficial! Următoarea majorare a alocațiilor va avea loc la 1 ianuarie 2022, și nu la 1 iulie 2021, așa cum s-a tot vehiculat, și cum era stabilit de anul trecut. După ce Florin Cîțu a spus săptămâna trecută că nu va accepta o nouă majorare a alocațiilor pentru copii anul acesta, președintele PNL, Ludovic Orban, vine cu precizări.

Alocațiile pentru copii se majorează în 2021

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că majorarea alocațiilor se va face la 1 ianuarie 2022 și că rămân valabile cele cinci etape de creștere a alocațiilor de la stat. Două majorări au avut loc deja.

Precizarea vine după ce, conform ordonanței de anul trecut, următoarea majorare ar fi trebuit să se întâmple la 1 iulie 2021. Ulterior, Senatul a adoptat cu amendamente ordonanța guvernamentală care vizează creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii, asta după ce Iohannis a cerut o reexaminare.

Coaliţia îşi menţine angajamentul de a realiza dublarea alocaţiilor conform legii. Am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi la 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la Legea de adoptare a OUG, care a trecut de Senat şi este în dezbatare la Camera Deputaţilor, a Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei de luni, 7 iunie 2021.

Ludovic Orban a spus că în cazul în care legea va fi atacată la Curtea Constituțională a României, Guvernul va emite o Ordonanță Guvernamentală de Urgență.

Ce spune Ministrul Muncii despre majorarea alocațiilor

Creșterea alocațiilor cu 20% se va face la 1 ianuarie 2022 și nu la 1 iulie 2021 așa cum prevedea inițial legea. Ministrul Muncii a precizat că majorarea ar fi o lovitură grea pentru bugetul de stat.

În momentul de faţă plătim aproximativ 9,7 miliarde de lei pentru alocaţiile copiilor şi majorarea de la 1 iulie ar presupune încă un efort bugetar de aproximativ două miliarde de lei, deci în total am depăşi 1 la sută din PIB, a precizat Raluca Turcan.

La acest moment, în România, cuantumul alocației pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap a devenit 427 de lei, în timp ce alocațiile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani sunt în valoare de 214 lei.

Comments are closed.