Știri

Ești pieton și faci asta? Uite ce amendă riști, conform noilor modificări din Codul Rutier

Codul Rutier va suferi noi modificări la propunerea Ministrului de Interne. Aceste modificări fac obiectul unui proiect de hotărâre de Guvern care a fost supus dezbaterii publice. Unele puncte fac referire la conduita pietonilor și la bicicliști.

Modificări în Codul Rutier

Potrivit unui proiect de lege privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, se impun: o limită de 30 km/h pentru bicicliști și sancțiuni pentru pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada.

Cele mai multe dintre accidentele rutier pe trecerile de pietoni au loc din cauza vitezei cu care circulă șoferii, dar și din cauza neatenției pietonilor. Această neatenție este cauzată, de multe ori, de telefonul mobil pe care pietonul ori scrie mesaje, ori are un apel în desfășurare, ori pur și simplu scrollează pe Facebook, de exemplu. Din acest motiv, autoritățile încearcă să evite eventualele accidente rutiere.

Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public, se arată în document.

Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, folosirea telefonului mobil în timpul traversării drumului va fi interzisă. Amenda pentru această abatere este de cel puțin 145 de lei, dacă plata se face în 15 zile calendaristice.

Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare, precizează MAI în nota de fundamentare a proiectului.

Reguli noi pentru bicicliști

Și bicicliștii sunt vizați de modificările ce se vor a fi aduse în Codul Rutier. În cazul lor, MAI vrea să impună o nouă limită de viteză, adică 30 km/h.

Proiectul pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier va fi în dezbatere publică până la începutul lunii mai 2021.

Comments are closed.