Știri

Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat bat la ușă, schimbările făcute de Ministerul Educației

Evauarea Națională și Examenul de Bacalaureat vin după un an școlar complicat care se încheie cu celebre examene pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

Se schimbă multe în această perioadă și după un an în care elevii au studiat mai mult de acasă va fi mai greu, deși Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, asigură elevii și părinții că subiectele vor fi mai ușoare și că Ministerul Educației va ține cont de faptul că nu toți elevii au avut acces liber la orele online.

Totuși febra pregătirilor atât pentru elevii care vor trece din școala generală la liceu și mai ales pentru cei care dau examenul de Bacalaureat este la cote maxime.

Peste 130 de mii de elevi de clasa opta vor da în mai puțin de-o săptămână primul examen de la evaluarea națională, la proba de Limba Română.

UPDATE, ora 20:41 – Educația sexuală pentru copii în școală este amânată. Ministerul a constatat că pe lângă personalul calificat să educe copiii în acest sens, reticența părinților este mare, iar asta va duce la o slabă prezență la respectivele ore. „Încă mai avem de promovat acest concept și explicat cât este de important și ulterior, cu siguranță, părinții vor fi mai deschiși”.

UPDATE, ora 20:37 – „Directorii Școlari vor fi numiți exclusiv pe baza unor examene, pentru a se evita numirile de alt timp. Toat acest proces se va face până pe 10 ianuarie, când începe semestrul 2. Am propus ca examenele să înceapă pe 27 iulie concursurile pentru directori, dar nu s-a putut pentru  că vine exact după perioada examenelor și profesorii au nevoie de pauză.” a declarat Ministrul Educației.

UPDATE, ora 20:36 – Anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie și va cuprinde pe lângă materia clasică, un program de recuperare a informațiilor pierdute în acest an școlar.

UPDATE, ora 20:33 – „În privința plagiatelor la doctorate compența cea mai mare o are justiția și comisia științifică competentă. Ministerul Educației sprijină orice sesizare și demarează anchete în sprijinul Academiei Române, care are competența de a retrage sau constate plagiatul într-o teză de doctorat”, Sorin Cîmpeanu.

Examenul de Bacalaureat 2021

UPDATE, ora 20:30 – 114143 de elevi s-au înscris pentru a susține examenul de bacalaureat, la acest număr se mai adaugă încă 19520 de elevi din promoții anterioare. În procent 77% din promoția aceasta s-au înscris la bacalaureat.

„Din motive de școală online acești elevi s-au îndepărtat de școală. Din păcate și la Liceu rata de încheiere a mediilor a scăzut, la fel și elevii repetenți sau corijenți”, a spus Sorin Cîmpeanu.

UPDATE, ora 20:29 – Ministerul Educației a greșit până acum că nu a promovat cum trebuie liceele agricole, iar odată cu aprobarea PNNR se vor face investiții ale statului și se așteaptă ca și agenții economici să demonstreze elevilor că este o meserie foarte profitabilă. România mai are în prezent 57 de licee agricole.

UPDATE, ora 20:17 – Sorin Cîmpeanu este de acord cu meditațiile în privat, cu singura condiție ca acestea să nu condiționeze elevul sau favorizeze dacă face cu profesorul de clasă.

„Ar trebui în vederea recuperării pierderilor din cauza situației globale, să integram cumva sistemul de medidații individuale sau în grupă. Trebuie văzut în ce măsură statul se poate implica în acest sistem, nimeni nu are o problemă cu elevii care-și doresc să fie medidați, dar statul ar vrea să emită vouchere pentru mediații, pentru a nu fi limitați din punct de vedere financiar.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu Examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi diferite

 

„Ministerul Educației a emis deja o serie de recomandari practice. Din punct de vedere administrativ s-a putut tot ce s-a putut, s-au alocat 15 minute un plus pentru a completa formularele.

S-au luat măsuri antifraudă pentru a nu fi lucrări semnalate de elevi.

A fost micșorat necesarul de note pentru a pute fi încheiate mediile, sunt necesare doar 2 note și materia poate fi încheiată.

Această perioadă de criză a accentuat diferențele majore între elevii care au avut posibilități și cei care nu au avut posibilități tehnice la predarea online.

S-au luat în considerare dificultățile copiilor și dacă este necesar va fi organizată o sesiune specială pentru elevii, care din motive medicale, nu se vor putea prezenta la examen.

Din nefericite 10% din elevii din promoția curntă nu pot participa la Evaluarea Națională, din cauza mediiilor neîncheiate sau corijențe.

Sper ca prezenta la examen să fie mare, este foarte importantă. Ministerul a ordonat Inspectoratelor Școlare să verifice situația elevilor aflați cu medii neîncheiate și corijențe pentru a vedea care au fost cauzele acestui record negativ.

Ministrul admite că elevii aveau nevoie de consiliere psihologică

„Admit că Ministerul Educației trebuia să asigure consiliere psihologică elevilor pentru a înțelege situația creată în anul școlar 2020-2021. Sunt doar 2500 de consilieri psihologici în toate unitățile școlare din România.

Am constatat că și în școlile unde existau, psihologii nu au avut elevi prea mulți care să vină să beneficieaze de consiliere, din motive de îndoială față de această practică. Cred că mai sunt neesari, conform datelor statistice, de 1400 de consilieri și de o educație care să transmită elevilor încrederea în a se adresa consilierului școlar”, a spus Sorin Câmpeanu la Antena 3.

Este necesară clarificarea legii educației

„În următorul an școlar trebuie corectată legea educației care să prevadă în mod obligatoriu prezenta unui consilier școlar la un efectiv de 500 de elev. Este evidnt că nu vom putea rezolva problema în acest an, dar prioritatea este majoră.” a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cât de grele vor fi subiectele?

65.6% adica 2 din 3 elevi au promovat la simularea pentru Evaluarea Națională, o rată mult mai bună care dă speranțe bune pentru rezultatele la Examenul care începe marți, 22 iunie 2021.

Generația aceasta este prima generație care a făcut clasa pregătitoare, faimoasa clasă zero.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.