Știri

Exercițiul de la Evaluarea Națională care i-a pus în impas pe elevi. Reacția Ministrului Educației

Pentru absolvenții de clasa a VIII-a, emoțiile examenului de Evaluare Națională au luat sfârșit odată cu afișarea rezultatelor. Joi, 23 iunie, adolescenții au aflat cum s-au descurcat la evaluare și știu ce au de făcut de acum înainte. Cu privire la pregătirea lor, Ministrul Educației a declarat că doar 6% dintre ei au rezolvat un exercițiu care testa scrierea corectă.

Exercițiul de la Evaluarea Națională care i-a pus în impas pe elevi

Ministrul Educației a dezvăluit că doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect un exerciţiu care viza scrierea corectă, la proba de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională.

Elevii de clasa a VIII-a au întâmpinat probleme mari în a conjuga verbele “a fi”, “a vrea” și nu au știu să facă corect acordul pronumelui cu cu substantivul.

14% nu știu să scrie corect cuvintele date la forma cerută, doar 43% știu să identifice corect verbele, în timp ce 21% nu au identificat nici măcar un verb.

Iată exercițiul care le-a dat mari bătăi de cap absolvenților de clasa a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională:

Exercițiul de la Evaluarea Națională care i-a pus în impas pe elevi. Reacția Ministrului Educației

Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă. Mai exact, verbele “a vrea”, “a fi”, substantivul “stradă”, adjectivul “mândru” sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu știu să scrie corect cuvintele date la forma cerută, doar 43% știu să identifice corect verbele, 21% nu au identificat nici măcar un verb, a anunțat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, concluzii dure după rezultatele de la Evaluarea Națională

Ministrul Educației a anunțat că 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat, în timp ce 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

Joi și vineri, respectiv, 23-24 iunie, sunt zile în care elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională, pot face contestație.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 30 iunie 2022.

Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. Foarte important de precizat este că media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

Comments are closed.