Știri

Fenomene extreme în România! Cât de periculoase sunt furtunile uscate

Vremea este foarte schimbătoare în România și extrem de ciudată. Ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate, de peste 40 de grade la soare și cu un aer irespirabil, dar de la caniculă la furtuni este doar un pas. România se va confrunta cu un nou fenomen extrem: furtunile uscate. Află cât de periculoase sunt.

Furtunile uscate ar putea lovi România

Meteorologii spun că anul 2021 este cel mai schimbător de până acum. Am avut în tot acest timp parte de inundații, căderi de grindină, vijelii și frecvente descărcări electrice. Mai mult, în acest moment ne confruntăm cu cel mai puternic val de căldură, dar și cel mai lung, având în vedere că temperaturile caniculare persistă de ceva timp.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, spune că din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată. După cum se înțelege din denumire, se pare că va ploua, dar picăturile de apă nu vor mai ajunge pe pământ, pentru că este mult prea cald și se evaporă.

Căldurile din acest moment sunt foarte periculoase și astfel de temperaturi nu au mai fost întâlnite de mult timp. Specialistul în meteorologie a anunțat la TV că este o posibilitate mare ca furtunile uscate să apară în viitor, dar riscurile sunt foarte mari. Deși nu cad picături de ploaie, furtunile produc descărcări electrice și pot provoca incendii, mai ales în păduri.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus specialistul.

Comments are closed.