Știri Sănătate

Florin Cîțu, explicații despre testele non-invazive din școli. Când vor fi folosite testele din salivă

În ultima vreme s-a discutat tot mai mult despre testarea în școli. Autoritățile susțineau că elevii trebuie să fie testați cu teste non-invazive înainte de a merge la școală, însă acestea nu au fost aprobate și nici părinții nu au avut încredere în ele. Premierul Florin Cîțu intervine acum în această dispută și clarifică situația.

Florin Cîțu, despre testele non-invazive

În urmă cu ceva timp, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea elevilor la revenirea în şcoală cu teste noninvazive este „esenţială”. Oficialul susținea că aceste teste pot fi şi autoadministrate, sunt ușor de folosit și nu va fi nevoie de supravegherea cadrelor didactice. Totuși, părinții nu au avut încredere în aceste teste și nu și-au dat acordul.

Cîmpeanu i-a cerut ministrului Sănătății să fie achiziționate alte teste, pe motiv că acestea sunt considerate invazive de către părinți, dar și pentru că nu există personal medical capabil de testare.

Mai mult, el a declarat că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical și “nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli”.

Florin Cîțu a intervenit în acest conflict și spune că testele non-invazive cerute de Ministerul Educației pentru testarea elevilor sunt la fel de bune ca alte teste rapide și nu sunt invazive. Totuși, testele de salivă nu au fost introduse în metodologia INSP și totul depinde de Institut pentru ca ele să poată fi folosite.

“Eu sunt cel care a propus revenirea la şcoală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulţi specialişti care mi-au spus foarte clar că nu există diferenţă, dar e adevărat, problema în România este că încă nu sunt în metodologia INSP şi aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite ca metodă cam peste tot în lume”, a explicat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Astfel de teste se folosesc peste tot în lume și nu prezintă un pericol, așa cum susține premierul, motiv pentru care oamenii ar trebui să aibă încredere.

Comments are closed.