Știri

Florin Cîțu l-a demis pe omul decorat de Iohannis. Decizia este irevocabilă

Florin Cîțu l-a demis din funcție un om important pe care, în urmă cu câțiva ani, președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu ordinul Steaua României în grad de Cavaler. Decizia demiterii a apărut astăzi în Monitorul Oficial.

Premierul Cîțu l-a demis din funcție

Demiterea îl vizează pe brașoveanul Octav Bjoza care a fost subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist din România în perioada 1945-1989.

Octav Bjoza este cel pe care în 2014, președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu ordinul Steaua României în grad de Cavaler.

Decizia de demitere a fost semnată de Florin Cîțu și a apărut deja în Monitorul Oficial.

Bjoza deținea funcția de subsecretar de stat de la 1 octombrie 2014 și a preluat atribuțiile secretarului de stat Adrian Sanda, în momentul în care acesta a fost arestat preventiv pentru acordarea ilegală de titluri de revoluționar.

„Subsecretarul de stat Octav Bjoza exercită atribuțiile secretarului de stat al Secretariatului până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii”.

Așadar, brașoveanul a îndeplinit funcția de secretar de stat timp de doi ani, după care a revenit la funcția de dinainte, de subsecretar în cadrul Secretariatului de stat pentru Problemele Revoluționarilor, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului României.

Octav Bjoza decorat cu ordinul Steaua Națională

În 2014, președintele Klaus Iohannis, aflat chiar la începutul mandatului său, l-a decorat pe Bjoza cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Înainte de asta, în urmă cu doar un an, brașoveanul mai primise Decorația Regală Nihil Sine Deo, din partea Regelui Mihai, în cadrul unei ceremonii la Castelul Peleș.

Cine este Octav Bjoza – este născut în Iași, pe 11 august 1938, dar familia se mută din 1942 în zona Brașov, tatăl său fiind CFR-ist. Din 1999 este numit cetățean de onoare al Municipiului Brașov. A avut o activitate intensă în cadrul Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat Brașov.

Și-a dat demisia din partid după ce a sesizat conducerea centrală că în partid erau reprezentaţi la vârf de persoane de o slabă factură morală și nu i s-a dat crezare. Ulterior nu a mai făcut parte din niciun partid politic, dorind să-şi păstreze echidistanţa faţă de toate formaţiunile politice. S-a dedicat apoi membrilor AFDPR.

Comments are closed.