Știri externe

Ghețar prăbușit în Himalaya! Peste 150 de morți

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare provocând o uriașă viitură. Bilanțul provizoriu indică decesul a peste 150 de persoane. Viitura formată a cauzat inundații masive, a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval, informează Reuters.

Ghețar prăbușit în Himalaya

Peste 150 de persoane au murit după ce un ghețar din Himalaya s-a prăbușit duminică dimineața într-un lac de acumulare din nordul Indiei. Potrivit primelor informații, viitura formată a cauzat inundații masive a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunţat guvernul federal de la New Delhi. Echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului, a anunţat ministrul indian de interne, Amit Shah.

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

“Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni. Am crezut că și noi vom fi luați de viitură”, a declarat Sanjay Singh Rana.

Acesta locuieşte într-o zonă înaltă a satului Raini, iar acum, după dezastru a stat de vorbă telefonic cu  jurnaliştii de la Reuters.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă deseori cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit “tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriaşe de apă care s-au format în munţi şi care au trimis la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.