Știri

“Gură de aer proaspăt” pentru românii care au rate la bănci. Anunț de la Guvern!

Vești bune pentru românii care au rate la bănci. Pentru foarte mulți dintre ei, ratele s-au dublat anul acesta, din cauza contextului economic în care ne aflăm. În special pentru cei care au contractat credite cu dobânzi variabile înainte de luna mai a anului 2019, situația este îngrijorătoare. Iată ce face Guvernul în acest context, cum și-a propus să-i sprijine pe români.

Vești bune pentru românii cu rate la bănci

Ministerul Finanțelor a supus dezbaterii publice Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci pentru românii care nu-și mai permit să le plătească. Este vorba despre o amânare a plății pentru cel mult 9 luni. Trebuie precizat că nu toți cei care au credite la bănci vor putea beneficia de această măsură prin care să amâne plata lor până la 9 luni.

Potrivit proiectului OUG, vor putea amâna plata ratelor până la cel mult nouă luni, persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% în ultimele trei luni.

Este necesară o declarație pe proprie răspundere în care să fie menționat faptul că le-a crescut cheltuielile medii lunare cu cel puțin 25% în ultimele trei luni, comparativ cu perioada similară din 2021.

Aceeași măsură se aplică și în cazul firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25% tot în ultimele trei luni.

Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către 3 creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni. Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit actului normativ.

Ce părere au analiștii economici despre amânarea ratelor: Nu este o soluție bună!

Analiștii economici sunt de părere că amânarea plății ratelor la bănci nu este o soluție bună, deși pare la prima vedere. Potrivit spuselor specialiștilor, în această situație se acumulează dobânda care va trebui plătită.

Mai mult, va veni o sumă mai mare de plată în momentul în care se reia plata la acel credit exact când dobânzile sunt la maxim că Banca Centrală va continua să majoreze ratele de dobândă, a explicat vicepreședintele CFA România.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internaționali, a declarat că amânarea plății ratelor poate fi o soluție pentru cazuri punctuale. De exemplu, s-ar putea să fie o variantă bună pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă și au nevoie de o astfel de păsuire.

Comments are closed.