Știri externe

Guvernul ceh declară stare de urgenţă deoarece se aşteaptă la un număr mare de refugiaţi ucraineni

Guvernul ceh declară stare de urgenţă deoarece se aşteaptă la sosirea a numeroşi refugiaţi din Ucraina, potrivit CNN.

Potrivit deciziei Guvernului ceh, starea de urgenţă va intra în vigoare vineri. Măsura a fost luată deoarece autorităţile se aşteaptă la numeroşi refugiaţi care fug din calea invaziei ruse.

„Implementăm măsura din raţiuni tehnice, ca să putem gestiona fluxul de refugiaţi. În niciun caz, măsura nu va afecta cetăţenii cehi”, a spus premierul ceh Petr Fiala.

Starea de urgenţă va fi în vigoare timp de 30 de zile, dar perioada poate fi prelungită dacă Guvernul consideră că este necesar.

Starea de urgență este stabilită pentru 30 de zile, dar ar putea fi prelungită de guvern dacă va fi necesar.

Și Italia a luat o decizie similară. Guvernul italian a declarat stare de urgenţă până la sfârşitul anului pentru a face faţă afluxului aşteptat de refugiaţi din Ucraina, a decis luni Consiliul de Miniştri de la Roma.

Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina

Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Johansson a făcut anunțul joi într-un tweet, numind-o “o decizie istorică”.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a oferit mai multe detalii despre modul în care va fi oferită protecția într-un comunicat de presă:

“Acest dispozitiv va permite statelor membre ale UE să ofere persoanelor care fug de conflictul din Ucraina un răspuns adaptat la situația lor. Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE, pentru o perioadă de un an, care poate fi revizuită”, potrivit comunicatului.
Miniștrii UE s-au reunit joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care prevede “protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”, potrivit comunicatului.

Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană au salutat decizia, afirmând că aceasta “reflectă angajamentul deplin al UE de a-și arăta solidaritatea față de Ucraina și de a-și asuma datoria față de victimele acestui război nejustificat”.

“Uniunea Europeană va continua să facă totul pentru a ajuta Ucraina și victimele războiului”, a subliniat Darmanin.

Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a calificat decizia UE drept “fără precedent”.

“Aceasta va oferi protecție pentru milioane de persoane aflate în mișcare. Încurajăm aplicarea sa rapidă și pe scară largă”, a declarat el într-un tweet.

Au fost înregistrate peste un milion de sosiri de refugiați ucraineni de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit ultimei actualizări a Agenției ONU pentru Refugiați.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.