Magazin

În ce zile din luna aprilie avem dezlegare la pește

Luna aprilie coincide anul acesta cu Postul Paștelui, o lună încărcată spiritual și emoțional pentru credincioșii ortodocși. Postul Paștelui sau Postul Mare este cunoscut ca fiind cel mai aspru și mai lung post de peste an. Are doar două dezlegări la pește, spre deosebire de Postul Crăciunului care este mult mai blând.

Când este dezlegare la pește în luna aprilie 2021

În aprilie 2021 este o singură zi cu dezlegare la pește, și anume în Duminica Floriilor, adică în ultima duminică de dinainte de Paște. Atunci, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și pe Sfântul Evanghelist Marcu.

De Florii este dezlegare la pește pentru că se consideră că în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește. Din bătrâni se spune că peștele mâncat în Duminica Floriilor are puteri tămăduitoare și că cine îl consumă se vindecă de boli.

Pe toată durata Postului Mare, credincioșii ortodocși au doar două zile dezlegare la pește. Prima dată se mănâncă pește de Buna Vestire, când Maica Domnului primește de la Sfântul Gavriil vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

A doua zi cu dezlegare la pește este Duminica Floriilor care anul acesta pică pe 25 aprilie.

Cine mănâncă pește când este dezlegare

În mod normal, dezlegarea la pește se face pentru credincioșii care au postit și care s-au abținut de la mâncărurile de dulce de-a lungul postului. Unii consideră că este bine ca atunci când se face dezlegare la pește, toată lumea să consume pește, chiar și cei care nu au postit.

În ziua Floriilor, Sfânta Biserică a rânduit dezlegarea la peşte. Mulţi dintre cei care nu postesc spun că este bine să mânânci peşte, pentru că aşa spune tradiţia… Fals! Dezlegarea la peşte face referire, strict, la cei care postesc, nu la ceilalţi care pot mânca peşte când doresc, pentru că nu postesc! Pentru aceştia mâncarea de peşte nu este decât o simplă schimbare de meniu, a declarat părintele Cărămizaru pentru evz.ro. 

Conform tradiției, vremea din ziua de Florii ne indică cum va fi vremea în ziua de Paște. În popor se consideră că începând din Duminica Floriilor nu este bine să se mai consume urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu urzici.

Comments are closed.