Magazin

Înălțarea Domnului. Rugăciunea care se citește în această zi de mare sărbătoare

Înălțarea Domnului 2021. Joi, 10 iunie, este zi de mare sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși. Înălțarea Domnului sau Ispasul se sărbătorește anual la 40 de zile de la Sfintele Sărbători de Paști. În această zi, oamenii merg la biserică și se salută cu Hristos a Înălțat. Este ultima zi de anul acesta în care se mai consumă ouă roșii.

Rugăciune de Înălțarea Domnului

Aprinde o lumânare sfințită și citește această rugăciune de Înălțarea Domnului. Potrivit Apostolilor, după Înviere, Iisus li s-a arătat timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer de față cu ei.

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!.

În ziua de Înălțarea Domnului sunt comemorați eroii căzuți la datorie, pe câmpurile de luptă, pentru dreptate, libertate și întregirea neamului. În bisericile și mănăstirile din țară, preoții oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului. Ziua Eroilor este sărbătoare națională bisericească consacrată prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001.

Comments are closed.