Știri

Încă un ajutor pentru români. Legea a fost adoptată de Senat! Ce trebuie să facă primăriile

Un proiect propus de USR și adoptat de Senat va ajuta primăriile să asigure agentul termic pentru cetățeni în perioada iernii. De acum înainte, administrațiile locale se vor putea împrumuta pentru a asigura apa caldă și căldura necesară tuturor oamenilor în sezonul rece. Proiectul care prevede acest ajutor a fost aprobat cu 125 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă. Urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

Primăriile se pot împrumuta pentru a asigura cetățenilor agentul termic

Proiectul inițiat de către USR a fost adoptat de Senat. Menționăm faptul că până acum, administrațiile locale nu puteau să facă împrumuturi pentru a asigura agentul termic pe timp de iarnă. Legislația nu permitea primăriilor aceste împrumuturi, dar iată că situația este pe cale să se schimbe.

Unul dintre inițiatorii proiectului de lege, senatorul USR Raoul Trifan, a precizat că proiectul vine în întâmpinarea cererii a 25 de municipii care au nevoie de soluții pentru finanțarea termocentralelor pe timpul iernii.

Ajutor pe timp de iarnă pentru administrațiile

Proiectul inițiat de către un grup de parlamentari USR vine ca o plasă de siguranță pentru administrațiile locale în timpul sezonului rece. Conform inițiatorilor, primăriile au nevoie de sprijin în cazul în care va fi nevoie de împrumut pentru a menține funcționale sistemele de încălzire centralizată. Bani pentru această plasă de siguranță, există, spune senatorul de Timiș, Raoul Trifan:

Bani există. În acest moment nu mai puțin de 400 de milioane de euro stau nefolosite în conturile unei societăți a statului denumită Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie. Acești bani au fost câștigați într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL, iar ei ar trebui să fie folosiți exact pentru proiectele de retehnologizare a centralelor termice din România, a precizat senatorul Raoul Trifan.

Menționăm faptul că proiectul care le permite primăriilor să se împrumute pentru asigurarea cetățenilor cu agent termic pe timp de iarnă a fost aprobat de Senat cu 125 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă. Următorul pas este dezbaterea lui în Camera Deputaților, care este for decizional.

Reamintim faptul că anul acesta, autoritățile au adoptat o lege pentru consumatorul vulnerabil care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie. Înainte de toate, această lege stabilește că venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

Comments are closed.