Știri Sănătate

Începe testarea în farmacii. Cât va costa un test pentru covid-19

Pandemia amenință din ce în ce mai mult și provoacă multe neplăceri, semn că nu se apropie de sfârșit prea repede. În ultima perioadă, a crescut tot mai mult numărul de infectări, motiv pentru care autoritățile caută măsuri pentru a ține situația sub control. În acest sens, Ministerul Sănătății a decis ca testarea să aibă loc și în farmacii, pentru a fi mai la îndemâna oamenilor.

Cine se poate testa în farmacii

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern și a unui proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, testarea pentru covid-19 poate fi făcută și la farmacii. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că, în cel mult o lună, oamenii se vor putea testa și în farmacii, nu decât la clinici care se ocupă cu prelevarea de probe.

Ministerul oferă farmaciilor chituri gratuite, iar prețurile vor fi stabilite de către fiecare farmacie. Totuși, ministrul speră că nu va fi vorba despre un cost mare, din contră, unul atractiv, care să îi determine pe oameni să se testeze, pentru că mulți nici măcar nu știu dacă sunt infectați, pentru că sunt asimptomatici și nu se testează pentru că nu își permit.

“Vom livra gratuit prin intermediul DSP-urilor către farmacii teste, chituri de testare şi farmaciile pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că acesta va fi unul competitiv, să îi spunem rezonabil, aşa încât cât mai mulţi oameni să se poată testa. (…) Ar putea să fie o săptămână, ar putea să fie o lună (până când va începe testarea în farmacii – n.r.)”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Ar putea începe și vaccinarea la copii

Compania Pfizer a anunțat că, în urma unor teste sigure, s-a dovedit că vaccinul are o eficiență de 100 la sută în cazul copiilor. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, se așteaptă ca în următoarele două luni să fie acordată autorizația pentru vaccinarea anti-COVID a grupei de vârstă 12-15 ani.

Conform producătorului, doza administrată copiilor ar fi aceiași ca la adulți și, în ceea ce privește efectele adverse, acestea nu sunt cu nimic diferite față de cele de la persoanele mai în vârstă.

”Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Comments are closed.