Știri

Intră în vigoare certificatul verde european. Nimeni nu mai intră în carantină și testele covid devin gratuite

De când a început pandemia au avut loc tot mai multe schimbări. Având în vedere că lucrurile deja au evoluat și boala nu mai este una necunoscută, vin și vești bune pentru noi. Astfel, de la 1 iulie, intră în vigoare certificatul verde, care te scapă de carantină, în timp ce testele covid vor fi gratuite în Europa.

Certificatul verde, valabil de la 1 iulie

Certificatul verde european este unul dintre cele mai așteptate documentele ale momentului, având în vedere că cei care s-au vaccinat vor avea mari avantaje cu ajutorul acestuia. Astfel, la data de 1 iulie, odată ce compromisul politic privind certificatul digital COVID al UE, cunoscut anterior ca certificat verde digital european, este aprobat de către Parlament și de către Consiliul care reprezintă cele 27 de țări ale UE, certificatul va intra în vigoare.

Pe baza certificatului verde european, vei scăpa de carantină. Documentul, care se va numi „certificatul verde digital european” va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. Autenticitatea sigiliilor electronice incluse în certificat va preveni frauda și falsul

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Testele covid devin gratuite

Prim-vicepreședintele PNL și liderul europarlamentarilor PNL, Rareș Bogdan susține și el importanța certificatului de vaccinare, care ne permite să circulăm în orice țară europeană și ne scapă de carantină.

Tot europarlamentarul Rareș Bogadan spune că atât testele RT-PCR, cât și testele rapide antigen nu vor mai fi plătite pentru cei care circulă în interiorul UE. Au fost alocate deja anumite sume în acest sens și în curând se va lua decizia finală.

„Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 de milioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai precizat Rareş Bogdan.

Comments are closed.