Știri

Iohannis a semnat. O nouă lege în sprijinul românilor a fost promulgată

Marți, 9 noiembrie, legea a fost promulgată. Președintele României a promulgat legea pentru interzicerea copiilor de pe documente.

Instituțiile statului nu vor mai putea solicita firmelor și populației avize și documente emise tot de stat.

Începând cu 1 ianuarie 2022, instituțiilor publice li se interzice să mai solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului, potrivit unui proiect de lege promulgat astăzi de șeful statului.

Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

„Se interzice instituțiilor publice şi organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”, se precizează în textul legii.

Foarte mulți parlamentari au arătat însă că noua lege nu va putea fi aplicată, ținând cont că aparatul administrativ din foarte multe zone ale țării nu are capacitatea logistică, atât de personal, cât și tehnică, de a pune în practică aceste prevederi, în special de a transmite documentele respective prin poșta electronică.

”În România, zilnic, se pierd ore întregi alergând pe la instituții, făcând copii de buletin, arătând certificate de naștere în original sau certificate de urbanism. Acest demers vine în sprijinul cetățenilor și, totodată, este un nou impuls pentru reforma și modernizarea administrației publice”, arată însă inițiatorii.

Un proiect similar, intitulat chiar ”Lege anti-birocrație”, a fost însă inițiat încă din 2017, în calitate de senator, de actualul premier Florin Cîțu, dar, după ce a fost respinsă în Senat, inițiativa zace, din 2018, în Camera Deputaților, cu raport de respingere. Bunele intenții au stat și la baza proiectului inițiat de Florin Cîțu, care susținea atunci ”dezvoltarea unei culturi de colaborare interinstituțională inclusiv prin stimularea conectării bazelor de date cu informații și documente necesare în procesul de furnizare a unui serviciu public”. Proiectul premierului prevedea, de asemenea, că: ”Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informații existente în sistemul public”.

Florin Cîțu ar fi dorit ca astfel de prevederi să intre în vigoare chiar de la finele anului 2018.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.