Știri externe

Irak: Cel puțin trei rachete au lovit o bază aeriană cu soldați americani

Mai multe rachete au lovit o bază aeriană din Irak unde sunt staționați și soldați americani. Cinci angajați civili, dintre care și un american au fost răniți, în timp ce un altul a fost ucis pe loc. Atacul a avut loc în seara zilei de 15 februarie 2021.

Rachete îndreptate spre o bază aeriană din Irak

O salvă de rachete a lovit luni seara (115 februarie 2021) o bază aeriană din Kurdistanul irakian. Cel puțin trei rachete au distrus baza, omorând un angajat civil şi rănind alţi cinci, precum şi un soldat american.

Rachetele au fost îndreptate în direcția Erbil, capitala regiunii autonome din nordul Irakului. Una dintre ele a lovit în plin o bază aeriană unde staționează trupe americane.

Atacul a fost revendicat online de un grup puţin cunoscut numit Awliyaa al-Dam (Gardienii sângelui). În jurul orei locale 21:30 (18:30 GMT), un corespondent al agenţiei France Presse a auzit câteva explozii puternice în suburbiile nord-vestice ale Erbilului.

Rachetele au căzut și peste zone rezidențiale

Pe lângă complexul militar, două dintre ele au căzut peste zone rezidenţiale de la periferia oraşului. Ministerul de Interne al Kurdistanului a confirmat într-o comunicat că “mai multe rachete” au lovit oraşul. El a precizat că agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat “o anchetă minuţioasă” şi le-a cerut civililor să rămână acasă până la noi ordine.

Premierul regiunii autonome Kurdistan, Masrour Barzani, a condamnat atacul “în termenii cei mai vehemenţi”.

Două surse din cadrul serviciilor de informaţii au precizat AFP că rachetele au fost lansate din interiorul regiunii autonome. Un ofiţer american a informat că proiectilele erau rachete de 107 milimetri care au fost lansate la o distanţă de opt kilometri vest de Erbil.

Nu este primul atac în zonă. În luna septembrie a anului 2020, șase rachete au lovit zona de lângă aeroport, lansate dintr-o camionetă, din orașul Bartella din provincia Nineva, care se află sub controlul guvernului federal.

Hoshiyar Zebari, membru al Partidului Democrat din Kurdistan, a declarat că oficialii de securitate investighează sursa atacului.

„Vor fi consecințe împotriva vinovaților. Această agresiune nu va rezista “, a scris pe Twitter.

Atacurile cu rachete tot mai frecvente în Irak vizează prezența SUA în Bagdad, inclusiv ambasada SUA, precum și convoaiele care transportă materiale pentru coaliția condusă de Statele Unite ale Americii.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.