Știri externe

Italia la o victorie distanță pentru câștigarea EURO 2020. Primul trofeu câștigat acum 53 de ani

Italia și Anglia sunt cele două echipe care se vor confrunta duminică, 11 iulie 2021 în marea finală Euro 2020. Toată Europa stă cu sufletul la gură să urmărească spectacolul și savureze împreună cu câștigătoarea victoria.

Spectacolul începe cu Ceremonia de închidere, tradițională la fiecare final de campionat. Pro TV transmite finala EURO 2020 de la ora 21:30. Fluierul de start al meciului din finala Campionatul European de Fotbal se va auzi la ora 21:45.

Meciul este difuzat și online în format live stream pe Voyo. Site-ul Pro TV, pe bază de abonament, iar FRESH24 va face live text la finala Euro 2020.

Italia a câștigat trofeul EURO în urmă cu 53 de ani

Lotul Italiei care a adus primul trofeu EURO în palmaresul Echipei Naționale

Lotul Italiei care a adus primul trofeu EURO în palmaresul Echipei Naționale. FOTO: Agerpres / Mihai Savu

Campionatului European de Fotbal, cunoscut ca „EURO” a fost înființat de UEFA, în anul 1958, la doar 4 ani de la formarea acesteia. De altfel Italia se poate mândri că a fost una din cele trei țări fondatoare, alături de Franța și Belgia.

La 10 ani de la lansarea Campionatului European de Fotbal s-au produs și câteva schimbări majore, atât în ceea ce privesc regulile de joc, cât și denumirea EURO. Aceasta se numea inițial “Cupa Europei pe Naţiuni”, fiind preferată titulatura “Campionatul European”.

Tot în 1968, anul în care Italia a și câștigat râvnitul trofeu EURO, dar s-au jucat două finale, în aceeași zi. Decizia a fost luată cumva pe loc, din motive că scorul era egal și nu existau lovituri de departajare sau lovituri de penalizare, cunoscute astăzi ca „Penalty”.

Prin urmare UEFA a programat o a doua finală, disputată în 8 iunie 1968, la ora 21:00, meci care în care Italia a jucat împotriva Iugoslaviei, scor final 2-0.

Prima jucându-se la ora 15:00, dar egalul a făcut posibilă apariția unei reguli, care s-a practicat doar în acel an triumfător pentru Italia. Ulterior UEFA a modificat și adăugat în regulamentul competiției EURO, loviturile de departajare și Penalty-urile.

Italia marea favorită a trofeului EURO 2020

Italia marea favorită a trofeului EURO 2020

Italia marea favorită a trofeului EURO 2020

Italia este considerată marea favorită la câștigarea finalei EURO 2020. Atât în sondajele de opinie realizate de site-urile de sport, cât și în ceea ce privesc opiniile utilizatorilor exprimate pe Twitter, Italia este câștigătoarea iubitorilor de fotbal.

Evident răspunsul clar și ni-l va da scorul final al meciului din această seară, în marea finală EURO 2020.

Echipa de start a Italiei a fost gândită strategic de selecționerul acesteia  Roberto Mancini. Aceasta va fi anunțată și afișată în acest articol.

Giorgio Chiellini este căpitanul echipei în continuare, iar faimosul portar Gianluigi Buffon va fi și el prezent pe teren. Se spune despre cel din urmă că este cel mai talentat portar din toate timpurile, fiind și cel mai selecționat jucător din echipa naționalei italienilor de până acum.

De ce se numește EURO 2020?

Întrebarea aceasta a generat multe dezbateri pe rețelele de socializare. Inițialse credea că se respectă titulatura „EURO 2020” pentru că acest campionat trebuia să fie jucat anul trecut, dar din motivelele deja bine cunoscute a fost amânat cu un an.

Până la sosirea răspunsului oficial UEFA, care a clarificat zvonurile, s-a bănuit că motivul este păstrarea distanței de 4 ani între Campionat, cel puțin în memoria suporterilor.

UEFA a dat răspunsul oficial, care explică că exclusiv din motive de marketing și costuri s-a pătrat titulatura de EURO 2020 și nu a fost schimbată în EURO 2021, deoarece toate materialele cu logo-ul au fost realizate încă din 2019.

Prin urmare pe lângă efortul logistic de retipărire a tuturor pliantelor, machetelor, tricourilor și orice material oficial UEFA cu logo-ul EURO 2020. Și desigur s-a invocat și protecția mediului, pentru a evita poluarea generată de tot procesul de „rebranding” al competiției, probabil ca UEFA să nu pară zgârcită :).

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.