Știri Sănătate

Îți plac mezelurile? Uite care sunt cele mai periculoase. Evită-le cât poți

Mulți oameni consumă mezeluri de plăcere sau din comoditate, pentru că e o masă rapidă și consistentă. Puțini sunt cei care știu că aceste produse ascund multe pericole pentru sănătate, unele mai multe decât altele, și că este indicat să le consumăm cât mai rar. Există, în magazinele de profil, anumite mezeluri care sunt un adevărat pericol pentru organismul nostru.

Cele mai nocive mezeluri din magazin

Mezelurile toxice sunt cele care respectă doar calitățile care țin de aspect și de gust, nu și cele ce țin de valorile nutritive. Dacă îți place să consumi mezeluri, ține cont de aceste informații. Este important să știi ce să eviți atunci când vrei să-ți fac pofta și să cumperi aceste produse.

Parizerul este primul în topul celor mai nocive mezeluri care se găsesc în magazine. Acesta conține 80% slănină și șorici de porc, 10% MDM, carne dezosată mecanic, în compoziția căreia intră oase măcinate.

În plus, parizerul conține și amidon, făină de soia și condimente, potențiatori de gust și coloranți.

În topul celor mai toxice mezeluri intră și crenvurștii care conțin MDM în proporție mare, multă grăsime, pielițe, dar și E-uri. Dacă nu sunt păstrați în condiții optime, crenvurștii pot provoca toxiinfecții alimentare.

Și kaizerul este pe lista mezelurilor care ar trebui evitate, dacă ținem la sănătatea noastră. Are în compoziție multă sare, conservanți, gelifianți, și alte substanțe pentru întărirea gustului. Carnea efectivă din kaizer este într-un procent foarte mic.

Salamurile sunt și ele periculoase pentru sănătatea noastră. Conţin: 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară, adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât, mix de condimente (sare, boia, piper), sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriţi, nitraţi, pastă de usturoi, zahăr.

Cum se fac salamurile: Toate aceste ingrediente se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă şi se afumă industrial într-o cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile.

Dacă obișnuiți să consumați aceste produse, poate ar trebui să le reconsiderați rolul în mesele voastre. În afară de gustul care vă poate atrage, nu au nimic sănătos, iar consumul frecvent, pe termen lung vă poate aduce probleme de sănătate.

Conform unui studiu ANPC, mezelurile favorizeaza aparitia cancerului daca sunt consumate constant.

“Jumatate din produsele analizate (de chimistii APC – n.r.) contin caragenan, substanta despre care se stie ca este cancerigena. (…) Se vede in rata de imbolnavire ca incidenta mare a cancerului de colon vine din cauza mezelurilor, fiindca anumiti coloranti, cum ar fi si dioxidul de titan, au capacitatea de a penetra mucoasa stomacala si de a ajunge cu usurinta in sange, iar de aici in organe”, declara Costel Stanciu, presedintele APC (Asociatia Pro Consumatori, organizatie neguvernamentala care numara 27 de ani in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor – n.r.).

Iată și discuția dintre un angajat al unei fabrici de mezeluri și un apropiat al acestuia:

„Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi. Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau șunca, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit. Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”.

Comments are closed.