Știri

Joia Mare 2021. Ce se face în Joia Mare și ce este INTERZIS

Joia Mare sau Joia Patimilor este ziua în care se comemorează spălarea picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus din Nazaret cu cei 12 apostoli. Este ziua a cincea din Săptămâna Patimilor, precedată de Miercurea Mare și urmată de Vinerea Mare. De această zi se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din străbuni, iar unele se respectă și în zilele noastre.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se leagă de ziua de Joia Mare din Săptămâna Patimilor. În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă le roșii și pregătesc pasca și cozonacul. În unele zone ale țării, ouăle roșii se duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi se aduc acasă și se îngroapă în curte. Se crede că astfel gospodăria și recoltele vor fi ferite de vreme rea.

De asemenea, din străbuni se considera că în Joia Mare trebuie să se facă focuri în curte pentru cei care nu mai sunt printre noi.

În Joia Mare se merge la biserică, iar cei care au ținut post se spovedesc și se împărtășesc.

Ce nu se face în Joia Mare

Tradiția spune că în Joia Mare din Săptămâna Patimilor nu se consumă oțet și urzici, pentru că se spune că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet. În Joia Mare nu se fac parastase și nu se spală, nu se fac treburile gospodărești care nu sunt urgente și nu au legătură cu sărbătorile Pascale.

Semnificația zilei – Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este ziua în care se citesc cele 12 evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Joi prăznuim patru evenimente importante din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor, de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire, în Grădina Ghetsimani și Trădarea Domnului de către Iuda.

Și pe când vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, și împreună cu el mulțime multă, cu săbii și cu ciomege, de la arhierei și de la bătrânii poporului.

Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este! Puneți mâna pe El.

Și îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învățătorule! Și L-a sărutat.

Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit?

Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus și L-au prins.”(MATEI 26,47-50)

Comments are closed.