Știri

Klaus Iohannis, mesaj pentru toți românii! Ce a avut de transmis șeful statului în plină criză a prețurilor

Președintele României a ținut să transmită un mesaj românilor, în contextul ultimelor scumpiri la alimente și utilități. Precizăm faptul că inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie 2022, iar cea mai mare scumpire s-a înregistrat la gaze, respectiv 85%. Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi, în timp ce la energie, gazele aproape și-au dublat prețul.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru toți românii, în perioadă de criză

Șeful statului a spus că în această perioadă de criză generată de creșterea prețurilor, românii trebuie să fie atenți cum și cât cheltuiesc. Klaus Iohannis a fost întrebat de către jurnaliști dacă are să le transmită ceva românilor și acesta a fost sfatul său. Președintele a precizat că Executivul lucrează la scheme de compensare și că în acest moment se discută și despre anumite compensări la pensii și salarii.

Iohannis spune că trebuie să fim conștienți de faptul că războiul de la granițele țării noastre va crea în continuare crize și că este bine să judecăm de două ori ce facem, cum facem și cum cheltuim banii.

Eu cred că este o încercare grea prin care trecem. Eu cred că toată lumea va resimți. Gândiți-vă că plătim mai mult pentru benzină, pentru motorină, pentru alimente și este evident că trebuie să fim un pic mai atenți cu ce cheltuim, cât cheltuim și cum cheltuim, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.

Cele mai mai scumpiri la alimente. Guvernatorul BNR îndeamnă la calm

Cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi (peste 40%), iar la energie, gazele aproape și-au dublat prețul (85%). Prețurile de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. De asemenea,
rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%.

În aceste condiții, guvernatorul Băncii Naționale a României îndeamnă populația la calm. Mugur Isărescu spune că la finalul acestui an inflația va atinge 12,5% după un maxim de peste 14% în luna iunie 2022.

Reprezentantul BNR este de părere că nu trebuie să intrăm în panică și dă exemplu episoadele de agitație de la benzinării și casele de schimb valutar.

Agitația e caracteristică perioadelor de criză. (…) Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei, a fost mesajul lui Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României preconizează că prețurile vor continua să crească pentru că vor fi trase în sus de costurile tot mai mari cu electricitatea, gazele și carburanții.

Comments are closed.