Magazin

La mulți ani de Sfântul Filip. Mare sărbătoare pe 14 noiembrie, de Lăsatul Secului

Pe 14 noiembrie 2021 este Lăsatul Secului, ultima zi în care mai putem mânca de dulce, deoarece de duminică începe postul Crăciunului, care va dura 40 de zile. Mai mult, un mare sfânt este rememorat mâine. Este vorba despre Sfântul slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Filip, unul din ceata dintâi a celor doisprezece.

La mulți ani de Sfântul Filip. În fiecare an, pe 14 noiembrie este sărbătorit Sfântul Filip. Anul acesta, în aceeași zi se lasă sec pentru Postul Crăciunului, sau Postul Nașterii Domnului. Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea apostol chemat la misiune de către Mântuitorul Iisus Hristos. Era o persoană cu foarte multă înţelepciune, îndeletnicindu-se cu cărţile proorocilor. Filip l-a găsit pe Dumnezeu după botezul sau în Galileea. Mântuitorul îl cheamă pentru a-l urma. Iar Filip, întâlnindu-l pe Natanael îi spune: „Am aflat pe Cel despre Care a scris Moise în Lege şi prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret”

În aceasta zi, este interzis să maturi, să dai gunoiul afară din casă, să macini grâne, să croiești și să coși. De asemenea, în popor se spune că atragi ghinionul dacă deschizi ferestrele sau dai banii cu împrumut.

Ce să facă femeile de Sfântul Filip

Dacă ești femeie și vrei să rămâi sănătoasă, plăcută celor din jur și să nu suferi de friguri, trebuie neapărat să respecți regulile în această zi.

Tot pe 14 noiembrie, femeile spală toate vasele pentru a le pregăti de post, ca nu cumva să rămână urmă de alimente care nu sunt destinate postului. Mai mult, ele nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli. Fii atent și nu da din casă nimic pe 14 noiembrie, pentru că vei rămâne păgubit tot anul.

Lăsatul Secului pe 14 noiembrie

Tot la 14 noiembrie are loc și Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. După această zi, începe postul Crăciunului, ce va trebui respectat timp de 40 de zile, cu excepția zilelor în care sunt dezlegări. Astfel, nu se mai consumă ouă, lapte sau carne și va trebui să ne rugăm mai mult, să facem fapte bune și să ținem postul cu sufletul curat, pentru că nu este decât o curățenie a trupului, ci și a minții, a sufletului.

De Lăsatul Secului, oamenii țin cont de mai multe tradiții, pentru a se asigura că anul va fi unul bun. Astfel, se pregătesc diferite preparate, precum sarmale, friptură, iar oamenii petrec și chefuiesc toată ziua, ca înainte de post. Se fac vizite la nași, se pregătesc plocoane și copiii fac focuri purificatoare care vor gonii lupii și spiritele rele.

Mesaje pentru cei care poartă numele Sfântului Filip

Filip, îți urez la mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară.

La mulți ani, Filip! De ziua numelui tău îți doresc multă sănătate, bucurii și realizarea tuturor dorințelor.

De ziua ce-ţi surâde-n prag / Şi-i porţi frumosul nume / Eu îţi doresc tot ce-i mai drag / Şi mai frumos pe lume! La mulţi ani, Filip!

Filip, de ziua ta onomastică, cele mai frumoase dorințe să devină realitate. La mulți ani cu multă sănătate și multe împliniri!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!

E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Până la finalul anului, mai urmează 4 Sărbători mari, marcate cu Cruce Roșie.

30 Noiembrie: Sf. Ap. Andrei – Ocrotitorul Romanilor

6 Decembrie: Sf. Ierarh Nicolae

26 Decembrie: Soborul Maicii Domnului; Cuviosul Nicodim de la Tismana

27 Decembrie: Sf. Mc. si Arhidiacon Stefan

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.