Știri

Laura Codruța Kovesi a fost în Ucraina: Parchetul European a încheiat un protocol de lucru cu Parchetul General de la Kiev

Procurorul-șef european Laura Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au mers, vineri, în Ucraina, unde s-au întâlnit cu procurorul general Iryna Venediktova. Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, iar Kovesi le-a garantat sprijinul EPPO. Cele două părți au discutat și despre percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război, a transmis procurorul general pe pagina de Facebook.

„Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Suntem smeriți în fața exemplului dumneavoastră, a hotărârii parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina. Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, a transmis Kovesi în cadrul întâlnirii, conform comunicatului EPPO.
Acordul de lucru semnat vineri pune fundamentul unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei și pentru a aduce în fața justiției toți suspecții sau inculpații de infracțiuni împotriva bugetului UE.

În replică, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a transmis, pe Facebook:

„Procurorul șef al UE Laura Kovesi a venit să ne sprijine în Ucraina. Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul într-un război dificil. Am discutat despre interacțiunea Procuraturii UE cu forța de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război. Trebuie să găsim tot ce aparține celor care susțin uciderea în masă a civililor. Proprietățile lor vor merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean. Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și a garantat eforturi comune pentru a stopa agresiunea rusă. Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei. Astăzi am semnat și un acord de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a încheiat un astfel de document. Procurorul-șef al Uniunii Europene a adus și o scrisoare de susținere a procurorilor ucraineni din partea colegilor cu EPPO. Frontul nostru juridic se consolidează și asta înseamnă că victoria justiției este inevitabilă”, a scris Venediktova într-un mesaj pe Facebook, după vizita Laurei Codruța Kovesi.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.