Știri

Lege nouă în România. Amenzi usturătoare pentru cei care nu se conformează

O nouă lege va intra în vigoare și îi va viza pe toți românii. Deja în țară au început controalele care se lasă cu amenzi între 100 și 300 de lei. De exemplu la aceste ore se desfășoară controale în Baia Mare, unde oamenii legii acționează pe mai multe sectoare din oraș.

Lege nouă în România

Polițiștii locali îi au în vizor pe toți cei care aruncă gunoaiele la voia întâmplării și nu le sortează, îngreunând astfel munca lucrătorilor de salubritate. Este un obicei pe care, din nefericire, mulți oameni îl au, iar acum autoritățile vor sa taxeze această lipsă de spirit civic.

De-a lungul timpului, autoritățile au făcut numeroase campanii de conștientizare și informare asupra importanței colectării selective a deșeurilor menajere, însă în continuare sunt cetățeni care aruncă tot gunoiul la un loc.

În Baia Mare, cei care nu respectă legea primesc amenzi între 100 și 300 de lei. Au fost persoane care au fost prinse în flagrant de către polițiștii locali și s-au ales doar cu avertisment și au fost puși pe loc să facă sortarea.

„Cei care nu înțeleg, vor fi sancționați. Unde nu există bună credință în ceea ce privește colectarea la sursă, scopul nu e să aplicam amenzi, ci să creștem gradul de colectare selective”, a declarat Romeo Dobocan, președinte ADI Deșeuri MM.

Colectarea selectivă a gunoiului este obligatorie

Începând cu 1 iulie 2019, colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie. Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 2000 de lei și vor plăti o taxă de salubritate mai mare cu 25%.

Autoritățile au stabilit amenzi mari și pentru firmele de salubritate care nu se conformează legii. Acestea riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. Datoria lor este să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 recipiente pentru cele 4 fracții.

Comments are closed.