Știri

Locuri de muncă România: ce caută candidații la angajare

52.000 de candidați din categoria, în ianuarie 2021, pentru un loc de muncă. Conform informațiilor furnizate de organizatorii de târguri de joburi, aceștia avea între zero și 2 ani experiență.

Angajatorii au primit, în total, 600.000 de aplicări. Cei mai mulți dintre cei care căutau un loc de muncă s-au orientat către următoarele domenii: retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestări servicii, banking sau publicitate / marketing / PR. Mai puțin căutate au fost domenii precum producție, auto, medicină ori farma.

”Tinerii au devenit foarte atenți la piață. Sunt destul de temători din cauza contextului actual, așa că se informează și caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe și, prin urmare, șanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie în domeniile despre care știu că oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, cum ar fi IT-ul. În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Informațiile din luna ianuarie mai arată și faptul că acest segment de candidați a fost cel mai interesat de locurile de muncă remote, adică de acasă. Peste 55.000 de aplicări au căutat la fel de intens astfel de joburi.

Ei au mai solicitat și posibilitatea de a lucra de acasă măcar un anumit număr de zile pe săptămână.

Joburile în străinătate nu mai sunt la mare căutare

Spre deosebire de alți ani, categoria cel mai puțin atractivă pentru cei care își caută job au fost posturile în străinătate, cu puțin peste 6.000 de aplicări.

”Într-un singur an, mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mult mai puțin curajoși decât în trecut. Caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-și asume experiențe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede. De aceea, de exemplu, odată angajați, nu mai au tendința de a pleca în altă parte la prima nemulțumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci vor să se angajeze în companii mari. Au, totodată, și o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi așteaptă inevitabil o serie de necunoscute cărora nu sunt pregătiți să le facă față”, explică Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicări din partea tinerilor au venit în luna ianuarie pentru joburile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu. Aceste orașe, care sunt, în același timp, și mari centre universitare.

Locuri de muncă București

Din numărul total de posturi vacante, 141 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 403 persoanelor cu studii medii, 1.635 pentru muncitorii calificaţi şi 604 pentru muncitorii necalificaţi, notează Agerpres.

AMOFM precizează că baza de date a locurilor de muncă vacante este dinamică, iar situaţia acestora va fi publicată zilnic, pe site-ul instituţiei (www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti).

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.