Știri

Mai mulți bani pentru români. Se majorează valoarea tichetelor de masă și de creșă

Se majorează valoarea tichetelor de masă și a celor pentru creșă. Măsura va fi aplicată curând. În aprilie tichetele de masă au fost înghețate la valoarea de 20 de lei. Valoarea lor, dar și a celor pentru creșă va crește, printr-un ordin comun al Ministerului de Finanțe și Ministerului Muncii.

Cât vor valora tichetele de masă și cele pentru creșă

Majorarea va intra în vigoare începând cu luna octombrie a acestui an, după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor vor adopta un ordin comun ce vizează această majorare.

Valoarea nominală a unui tichet de masă nu va putea depăși 20.09 lei. La acest moment, valoarea nominală a unui tichet de masă este de 20.01 lei, valoare ce rămâne în vigoare până în luna septembrie 2021.

În același timp, începând cu luna octombrie 2021, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma tichetelor pentru creșă va fi majorată la 490 lei. Momentan, valoarea lunară a acestor tichete pentru creșă este de 480 de lei, și așa va rămâne până în luna septembrie inclusiv.

Ambele majorări, la tichetele de masă și la cele pentru creșă, vor fi aplicate până în luna martie a anului 2022, dar pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobate de către Ministrul Finanțelor, respectiv Ministrul Muncii, și apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

Ce sunt tichetele de masă. Tichetele de masă sunt un beneficiu extrasalarial care există în peste 40 de țări, inclusiv în aproape toate țările membre UE. Aceste beneficii se acordă și în România încă din 1999. Tichetele sau bonurile de masă reprezintă o alocație individuală de hrană pe care firmele o pot acorda angajaților pentru fiecare zi lucrată pe parcursul unei luni calendaristice. Tichetele de masă sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi scutite de contribuţiile patronale şi salariale.

Ce sunt tichetele pentru creșă

Tichetele de creșă se acordă angajaților proprii, pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și se asigură integral din costurile angajatorului. Prin intermediul lor se pot achita numai taxele creșei unde este înscris copilul salariatului.

Tichetele de creșă se pot acorda lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, pe baza de cerere.

Comments are closed.