Știri

Mai puține zile de lucru pe săptămână pentru români. Cum va fi posibil

Vești bune pentru români! Se discută despre micșorarea săptămânii de lucru de la cinci zile la patru zile. Luni, 16 mai, la ora 15.00, guvernanții vor dezbate acest subiect, la propunerea liderului senatorilor PNL, Cătălin Fenechiu. Ce urmează să se întâmple cu programul de lucru al salariaților români.

Săptămână de lucru mai scurtă

Românii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână. Aceasta este propunerea senatorului PNL, Cătălin Fenechiu. Liberalii sunt de părere că o astfel de măsură respectă prevederile directivelor Parlamentului European și este și necesară. În comisia de fond decizia a fost respinsă, întrucât această măsură ar putea fi posibilă și în prezent dacă angajatorii și-ar dori asta.

Inițiatorii susțin, totuși, că prevederea este neclară, și că cel mai bine ar fi dacă aceasta ar exprima clar că săptămâna de lucru poate să aibă doar 4 zile.

Există țări care au adoptat deja această măsură. Se lucrează 4 zile pe săptămână în Spania și Belgia, iar Marea Britanie a va începe în iunie un program pilot de șase luni pentru a studia impactul programului mai scurt productivității întreprinderilor și a bunăstării lucrătorilor acestora, precum și impactul asupra mediului și egalității de gen.

Practic angajații vor putea să lucreze până la 9,5 ore pe zi (echivalentul a 9:00-18:30) ceea ce înseamnă că vor putea să împartă o săptămână de muncă în patru zile mai lungi.

Belgia a introdus reforma cu patru zile pe săptămână de lucru doar pentru angajații care doresc asta. Astfel, angajații pot decide dacă lucrează cinci zile obișnuite sau patru zile, caz în care orele de lucru vor fi condensate, ceea ce înseamnă că nu vor lucra mai puțin.

4 zile de lucru cu 10 ore de program/zi

În România o astfel de măsură este în discuții. Proiectul este susținut de PNL și USR, pe modelul țărilor din Occident. Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că propunerea va fi opțională și nicidecum nu va înlocui sistemul actual.

Ionuț Stroe a spus că acesta este un proiect de lege care doar oferă posibilitatea angajatorilor și angajaților, care își doresc să lucreze mai mult, să facă asta și să aibă 3 zile libere la final de săptămână. Condiția este să lucreze 10-11 ore pe zi, cu respectarea și încadrarea în numărul de ore alocate săptămânii, adică minim 40.

Este o variantă de, aș spune, flexibilizare a muncii pentru firmele și pentru angajații care pot să-și comprime volumul de muncă de 40 de ore pe săptămână. În anumite activități economice se ia în calcul ideea că mai mult timp liber poate inclusiv să crească productivitatea și motivarea acestora. Anumite activități economice sunt adecvate unui asemenea program, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Prin intermediul acestei reforme, angajații români își vor putea comprima cele 40 de ore minime de lucru pe săptămână în patru zile.

Comments are closed.