Știri Sănătate

Maraton de imunizare pentru copii. Când începe vaccinarea pentru cei sub 16 ani

Campania de vaccinare este în plină desfășurare. Românii încep tot mai mult să aibă încredere în imunizare și luptă împreună pentru a învinge pandemia și a reveni la viața normală. Autoritățile vor să încurajeze tot mai mult oamenii să se vaccineze, dar și pe copii. Astfel, pe 31 mai și 1 iunie, se organizează un maraton de vaccinare pentru cei de peste 16 ani.

Maraton de vaccinare pentru copii

De ceva timp se vorbește tot mai mult despre un maraton de vaccinare pentru copil. În acest context, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat oficial când are loc această acțiune. Astfel, autoritățile vor să marcheze ziua copilului cu acest maraton, motiv pentru care va avea loc chiar pe 1 iunie, dar și pe 31 mai.

„În perioada 31 mai – 1 iunie va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenţilor între 16 şi 18 ani în toate centrele de vaccinare organizate la nivel naţional, în centrele fixe, dar şi în alte evenimente de tip maraton de vaccinare care se organizează în complementaritatea centrelor deja funcţionale. Tinerii, adolescenţii între 16 şi 18 ani vin, evident, însoţiţi de părinţi sau tutorele legal, se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru şi nu doar după 14.00 şi vor beneficia de acest proces”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Maratonul de vaccinare din perioada 31 mai – 1 iunie va fi organizat la nivel național, iar tinerii sub 18 ani se vor putea prezenta la vaccinare însoțiți de un aparținător – tutorele legal, părinte sau bunic.

Valeriu Gheorghiță a subliniat însă că tinerii între 16 și 18 ani nu trebuie să aștepte maratonul de vaccinare, ci se pot vaccina în orice centru de vaccinare din țară, fără programare, așa cum s-a decis ulterior, pentru a simplifica acest proces.

Vaccinarea copiilor sub 16 ani

Deși și-ar fi dorit, autoritățile nu pot da startul vaccinării la copiii sub 16 ani. Agenția Europeană a Medicamentului este așteptată să autorizeze vaccinul Pfizer și pentru categoria de vârstă 12-15 ani. Valeriu Gheorghiță a declarat că nu este posibilă finalizarea până la 1 iunie a tuturor etapelor pentru vaccinarea copiilor mai mici de 16 ani. Totuși, în următoarele zilele ale lunii ar putea fi aprobat.

“E puțin probabil ca pe 1 iunie să fie toate etapele parcurse (pentru autorizarea în România)”, a declarat marți Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Comments are closed.