Știri

Marcel Ciolacu anunță extinderea schemei de sprijin energetic pentru populație. Ce trebuie să știe românii

Președintele Partidului Social Democrat a declarat că Executivul va extinde o schemă de sprijin energetic de plafonare a prețurilor și subvenții pentru gospodării și companii mici. Marcel Ciolacu a precizat că asta se va întâmpla după data de 31 martie 2022, practic după ce vor expira actualele măsuri adoptate pentru a veni în sprijinul populației.

Marcel Ciolacu despre plafonarea prețurilor la energie

Liderul PSD a anunțat noi măsuri menite să-i ajute pe români în contextul creșterii prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Ciolacu a spus că după 31 martie când vor expira măsurile aflate în vigoare, respectiv compensarea facturilor la energie și gaze, va fi extinsă schema de sprijin.

Marcel Ciolacu a argumentat motivul pentru care a respins propunerea de reducere a TVA pentru prețurile la curentul electric, începând din aprilie 2022. El a declarat că nu înțelege de ce ar trebui să scadă taxa pe valoarea adăugată, dacă prețurile rămân plafonate.

Potrivit legii, compensarea energiei electrice și a gazelor naturale se aplică consumului realizat în intervalul 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022. Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea, aferentă întregului interval noiembrie 2021-martie 2022, este de: 1900 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare; echivalentul în kWh a 1200 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat în tranșe lunare.

Plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale se aplică: pentru consumul realizat de clienții casnici aferent intervalului 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 și pentru consumul realizat de clienții noncasnici aferent intervalului 1 februarie – 31 martie 2022.

Marcel Ciolacu: coaliția de guvernare va funcționa până în 2024

Liderul PSD s-a arătat încrezător în coaliția de guvernare despre care a spus că va funcționa până în 2024, în ciuda diferențelor în ceea ce privește abordarea politică. El este de părere că majoritatea considerabilă a coaliției va ajuta la combaterea crizelor de sănătate, energetice și economice.

Această coaliție de guvernare va funcționa până în 2024 și… cred că are un viitor după 2024 cu aceeași structură, a susținut Marcel Ciolacu.

Președintele Partidului Social Democrat a mai spus că își dorește ca acest Guvern să fie și eficient, pe lângă faptul că este funcțional și are susținere parlamentară consistentă. În ceea ce privește relația sa cu șeful statului, Marcel Ciolacu a explicat că este o relație instituțională și că discută cu Klaus Iohannis pentru prioritățile legislative și angajamentele pe care și le ia țara noastră.

Comments are closed.