Știri Sănătate

Masa de Paște, mai toxică decât credem. Aceste alimente sunt foarte nocive pentru sănătate

Mai sunt doar câteva zile până la Paște și deja trebuie să ne fi hotărât cu privire la preparatele pe care le vom pune pe masă. Unele alimente sunt nelipsite din meniul fiecărei familii, dar puțini dintre noi știu cât de periculoase sunt. Trebuie să fim atenți la ce avem în farfurie și să avem grijă să nu facem exces.

Pericolul din vopseaua de ouă

Ouăle sunt nelipsite de pe masa de Paște, fiind printre cele mai consumate alimente cu ocazia acestei sărbători. Se pare, însă, că nici acestea nu sunt atât de sănătoase precum credem, având în vedere că le colorăm. Astfel, substanțele folosite pentru vopsire sunt toxice și ne afectează sănătatea

Vezi și: O altfel de rețetă pentru vopsirea ouălor de Paște. Pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă

Nu toată vopseaua din comerț este toxică, dar cea tipografică sau făcută artizanal pot avea efecte nocive din cauza plumbului și oxizilor de metale: cupru, aluminiu și staniu. Este de evitat vopseaua care pe eticheta are multe E-uri sau cea care pe ambalaj nu are descrisă compoziţia, iar cea mai bună rămâne cea achiziționată din magazinele de specialitate, testată și cu coloranți alimentari.

Nutriționistul Georgiana Bernea susține că s-au găsit coloranți și alte substanțe periculoase în compoziția celor mai utilizate vopseluri de ouă care, de altfel, au și un preț accesibil.

“S-au efectuat mai multe studii care au analizat comparativ calitatea diferitelor tipuri de vopseluri. S-au găsit coloranţi, conservanţi, agenţi de îngrăşare sau agenţi stabilizatori, iar în unele s-a identificat un pigment roşu, numit azorubina, dar şi un pigment galben cu efect cancerigen”, a spus nutriţionistul Georgiana Bernea la televizor.

Carnea de miel este toxică

Mielul este nelipsit din meniul de Paște și mulți români optează pentru acest tip de carne cu ocazia Învierii. Pe lângă faptul că are o mare însemnătate, fiind simbolul sacrificiului făcut de Iisus pentru noi, este și un alimente bogat în fier și proteine ușor digerabile.

Cu toate acestea, carnea de miel nu este recomandată tuturor, mai ales persoanelor cu boli precum gută, afecțiuni gastrointestinale şi hepatorenale. Este o carne foarte bogată caloric, ceea ce o face destul de greu de digerat, mai ales dacă este vorba despre un miel tânăr, așa cum spune medicul Tudor Ciuhodaru.

“Carnea de miel: are valoare calorică ridicată și este considerată “toxică” în anumite condiții. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conținut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conținut ridicat de fier, zinc și carnitină, cu rol energetic dar și cantități mici de calciul, acid folic şi vitamina E.

Conținutul ridicat de colagen bogat în oxipurine fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar “toxică” mai ales pentru pacienții cu gută, afecțiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.”, a declarat Tudor Ciuhodaru la televizor.

Comments are closed.