Știri Sănătate

Medicii trag un semnal de alarmă! Atenție la boala care ucide anual peste 1800 de românce

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre nemiloasa boală a momentului, care nu ne mai dă pace. Totuși, medicii trag un semnal de alarmă și spun să fim atenți și la alte afecțiuni care ne pot fi fatale, mult mai periculoase. Sunt vizate în special femeile, care trebuie să aibă grijă la o boală extrem de nocivă.

Cancerul de col uterin ucide multe femei

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la femei. Este o boală tăcută, care nu dă prea multe semne și care este diagnosticată cu greu și, de cele mai multe ori, mult prea târziu. În vremuri în care se vorbește numai despre pandemie, medicii atrag atenția și spun că ar trebui să nu uităm și de alte probleme de sănătate.

Anual, peste 3.500 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate mor din cauza acestei afecţiuni, pentru că ajung mult prea târziu la medic. De altfel, prea puține știu că există un vaccin împotriva HPV care, de altfel, este și gratuit pentru fetele cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Studiile arată că țara noastră este pe primul loc în UE la incidență și mortalitate din cauza acestei boli.

Ca metodă de prevenire a cancerului de col uterin, specialiștii recomandă ca femeile cu vârsta de 25 de ani să facă periodic teste Babeș Papanicolau și HPV. Cel mai important este vaccinul, dar prea puține sunt campaniile de informare făcute în acest sens.

Cum prevenim cancerul de col uterin

Specialiștii au stabilit că rata acestui tip de cancer ar putea scădea, dar țările trebuie să se asigure ca:

  • 90% din fete să fie vaccinate împotriva HPV (Human Papiloma Virus) până la împlinirea vârstei de 15 ani;
  • 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant, de două ori, în intervalul 35-45 de ani;
  • 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la tratamentul leziunilor precanceroase şi al celor maligne; un număr cât mai mare de băieţi să aibă acces la programul de vaccinare.

Comments are closed.