Știri Sănătate

Medicul Adina Alberts despre boala generației noastre. Care este și cum scăpăm de ea

Sănătatea este extrem de importantă și prevenția ne poate scăpa de probleme mari la care acum nici nu ne gândim. Există, totuși, o boală pe care tot mai mulți descoperă că o au, o afecțiune ce provoacă mult disconfort, ne afectează stilul de viață și poate duce la complicații, dacă nu o tratăm.

Adina Alberts: boala generației noastre – intoleranța la gluten

Adina Alberts a oferit, pe blogul ei, informații prețioase despre boala generației noastre – intoleranța la gluten, și a spus că și ea s-a confruntat în trecut cu această problemă, a avut simptome, dar s-a vindecat.

Intoleranța la gluten este de fapt boala celiacă, cunoscută și sub denumirea de celiachie sau enteropatie glutenică. Este o afecțiune cronică a tractului digestiv, declanșată de ingestia de gluten la persoanele cu predispoziție genetică.

Un subiect intens dezbătut în ultimii ani vizează această intoleranță de care tot mai mulți români suferă. Problema are la bază glutenul – o proteină care se găsește de obicei în grâu, secară și orz.

Foarte multe produse conțin gluten și pentru a scăpa de această intoleranță este necesară o schimbare majoră în alimentația pacientului.

Dacă te-ai născut cu deficiență de enzime care digeră glutenul atunci manifestările intoleranței la gluten apar din fragedă copilărie iar singurul remediu îl reprezintă eliminarea glutenului din alimentație pentru tot restul vieții, a precizat medicul Adina Alberts.

Cum depistezi intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten poate fi înnăscută sau dobândită. Când vorbim despre prima situație, medicul spune că genele care cresc riscul dezvoltării bolii celiace sunt HLA-DQ2 și HLA-DQ8. În cazul intoleranței la gluten dobândite, pur și simplu, dintr-o dată, intestinul dă semne că nu mai suportă glutenul.

Medicul Adina Alberts spune că simptomele intoleranței la gluten sunt: balonare, diaree, flatulență, dureri osoase, crampe musculare, edeme mâini și picioare, piele uscată, căderea părului, anxietate, depresie, atacuri de panică, dezechilibre hormonale, tulburări menstruale, probleme ale gingiilor și dinților, dureri de cap, insomnii.  Intoleranța la gluten poate fi diagnosticată în urma testelor de sânge pentru decelarea anticorpilor antitransglutaminaza, antiendomisium și antigliadină.

Din nefericire, singurul tratament actual pentru intoleranța la gluten este eliminarea glutenului din alimentație. Celor care au dobândit boala le este recomandat să țină dietă de șase luni fără gluten, după care să introducă treptat produse din făină albă de grâu, bio, fără aditivi pentru creșterea calității.

Comments are closed.